BASF Caryx

7 здравословни ползи от консумацията на целина

0

Целината е изключително полезно растение, което често намира приложение в нашата кухня. Наричано още кервиз, то се среща често и се развъжда по най-различни части от света като Европа, Северна Африка, Сибир, Азия и Северна Америка. Целината е годна за консумация както сурова, така и варена.

Целината е с ниско съдържание на калории

Целината е с ниско съдържание на калории, 100 грама от корените й съдържат едва 42 калории. Въпреки това самото растение е плътно и създава чувство на ситост, ето защо е чудесен зеленчук, ако се стремим да отслабване.

Целината помага за подобряване на здравината на костите

Целината може да помогне за заздравяване на костите. Една чаша от 156 грама целина съдържа 64 микрограма витамин К или около 80% от препоръчителната дневна доза. При достатъчен прием на витамин К костната система се заздравява, подобрява се абсорбацията на калций и се предотвратява рискът от остеопороза.

Целина

Кервизът е богат на витамини

Целината помага за подобряване на мозъчната функция

Витамин К е изключително полезен за подобряване на мозъчната функция, а той изобилства в кервиза. Витаминът е от съществено значение за производството на сфинголипиди, които образуват миелиновата обвивка около нервите. Изследвания показват, че целината е изиграла ключова роля при пациенти, страдащи от болестта на Алцхаймер, защото зеленчукът ограничава невроналното увреждане в мозъка.

Целината съдържа много антиоксиданти

Целината е и много богата на антиоксиданти като фалкаринол, фалкариндиол, панаксадиол и метил-фалкариндиол. Тези антиоксиданти откриват и елиминират свободните радикали, които от своя страна увреждат здравите клетки и ги превръщат в ракови.

Целина

Целината е много полезна за отслабване

Целината регулира кръвното налягане

Целината помага и за поддържане на нормалното кръвно налягане. Благодарение на високото си съдържание на калий и натрий кервизът предотвратява риска от хипертония. Една чаша целина съдържа 468 милиграма калий, а натрият е 156 милиграма.

Целината подпомага метаболизма

Манганът също е едно от полезните вещества, които се съдържат в целината. Той е необходим за развитието на организма, метаболизма на веществата, изграждането на костите, за здравината на кожата. Манганът предпазва организма от действието на свободните радикали.

Целината е полезна за профилактика на рака

Проучвания доказват, че целината има положително въздействие при борбата с рака. Тя е богата на витамин С – една чаша кервиз осигурява 21% от дневната доза витамин С. Това действа като антиоксидант за отстраняване на токсините от организма. Витамин С може да унищожи свободните радикали, които превръщат здравите клетки в ракови клетки.

Споделете.

Коментирайте

Close