Retengo

БАБ: Подмярка 4.2 облагодетелства големите преработватели

0

Подмярка 4.2 за преработка и маркетинг на земеделски продукти е разписана по начин, който силно облагодетелства големи производители и най-вече преработватели. Така целият неин бюджет ще бъде усвоен от малък брой фирми. Това заявяват от Българска асоциация „Биопродукти“ и изразяват възмущение от начина на структурирането на подмярка 4.2.

Комитетът по наблюдение на програмата е съставен от държавни служители от различни ведомства и сдружения на консултанти. Сдруженията на земеделците са без право на глас в него и на практика са без никаква възможност да повлияят на решенията, посочват от БАБ.

„Думите „за развитие на селските райони“ се оказва, че са нищо незначещи. Нашите предложения предполагаха възможност хиляди малки и средни фермери да могат да се възползват от нея и да затворят цикъла на производство, като излязат на пазара с краен продукт. Така не само, че наистина щеше да има развитие на селските райони, а щяха да се открият и нови работни места.

Вместо това ще имаме няколко десетки или стотина одобрени проекта, може да се разкрият неголям брой работни места, а за развитие на селски райони и създаване на заетост в селата въобще не може да става и дума. Най-жалкото в тази ситуация е, че това се случи с активната роля на МЗХГ и с подкрепата не само на консултантските сдружения, а дори и на синдикатите“, допълват от БАБ.

Споделете.

Коментирайте

Close