Retengo

Бъдещето на ОСП след 2020 г. ще обсъждат на серия дебати

0

Дискусии за бъдещето на Общата селскостопанска политика и останалите европейски политики в България започват в цялата страна. Първият от серията дебати с международно участие “ОСП след 2020 – изборът на България“ ще се проведе в Пловдив на 18-ти май 2017 г. от 10.00 часа в зала „Пловдив“ на Гранд Хотел Пловдив (Новотел). Електронната медия за селско стопанство и храна Agronovinite.com е медиен партньор на събитието.

През последните 10 години Общата селскостопанска политика оказа значително влияние върху българското земеделие. Едва три години след последната реформа на ОСП, Европейският съюз вече обсъжда нови промени, а и бъдещето ѝ като цяло. Земеделските производители в България, като представители на агросектора на ЕС, също имат интерес да вземат участие в тези обсъждания и да допринесат с опит и идеи за един по-добър дизайн на европейската земеделска политика след 2020 г.

„Именно сега е точното време за провеждане на дискусии за бъдещето на ОСП и останалите европейски политики в България, особено предвид факта, че страната ни ще поеме Председателството на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. Както винаги, ще подходим към темата експертно, аналитично и ще се вслушаме в опита на някои от останалите държави-членки“, коментират организаторите на дебатите – Институт за агростратегии и иновации и фондация „ИнтелиАгро“, с подкрепата на най-голямата земеделска организация в ЕС Copa-Cogeca.

Дебатите за бъдещето на ОСП след 2020 г. ще се проведат в различни региони на България. Целта е да се даде трибуна на българските производители, които да представят своята визия за развитието на сектора, в който работят. В същото време ще бъдат запознати с детайли от обсъжданията на ниво ЕС и опита на останалите страни членки.

Дискусиите за бъдещето на ОСП ще имат за цел най-вече да информират, но и да въвлекат фермерите и останалите заинтересовани страни по веригата на земеделското производство и развитието на селските райони в процеса на модернизиране и опростяване на ОСП. Искаме тази инициатива да създаде комуникационна мрежа за конструктивен диалог между българските земеделски производители и техните колеги и официални лица от други страни-членки, подчертават организаторите.

В дебатите в Пловдив на 18 май участие ще вземат представители от аграрните министерства на Австрия, Естония, Италия, Хърватия, Нидерландия и Румъния. Експерти от Copa-Cogeca ще говорят за възможностите и предизвикателствата пред европейските фермери след 2020 г.

Споделете.

Коментирайте

Close