Retengo

Димитър Стоянов: Който следи Луната, по-малко работи, повече плодове бере

0

Масло от рози, брани, когато Луната е в Близнаци, Водолей и Везни се продава по-скъпо в Лондон

Димитър Стоянов, обичан и популярен като Чичо Митко, е от първите биофермери в България. Той има ферма за биодинамично земеделие в Бачково и къща за гости „Къщата с бамбука”. Те имат овошки, зеленчуци, лозе, от които правят изключително вино, ракия, лютеници, сладка и компоти. В къщата за гости се организират и зелени ваканции за деца и семейства.

Chicho Mitko sred bambuka

Димитър Стоянов, известен сред средите на земеделците и туристите като Чичо Митко сред малката бамбукова горичка в къщата си, където се провеждат и зелени ваканции за деца и семейства

Господин Стоянов, вие работите биодинамично земеделие, което извън България е много развито, но тук малцина земеделци използват неговите принципи. Каква е разликата между биологично и биодинамично земеделие?

Мария Тун е жената, която прави първият календар за прилагане на принципите на биодинамично земеделие преди 48 г. Самата тя е работела, съгласно принципите на биодинамичен курс на Рудолф Щайнер. В основата на биодинамичното земеделие е да се работи в градината, в хармония с енергията на Космоса, по-специално на луната, която както знаете има огромно влияние върху живота на земята. Аз съм биологичен производител, но мога да кажа, че биодинамичното земеделие е по-задълбочено, постигат се по-добри резултати с по-малко труд и по-малко усилия.

И как с по-малко труд се постига по-добър резултат?

Най- общо избираме дали да извършваме определена дейност сеитба, резитба, почистване, плевене, беритба и т.н. ни помага календарът, съставен според движенето на луната и положението й спрямо определени съзвездия, не астрологични знаци, а мястото пък определя видът на растенията. Това се нарича динамичен принцип.

Bez himia

Овошките се отглеждат без химия

Дайте пример

Ние работим по сидерическия календар, където се приема, че луната е звезда. Следи се движенето й и мислената и проекцията през това време по отношение на съзвездията. Установено е, че преминавайки през т.н. зодиакален пояс, което означава кръгът на живота, тя оказва различно влияние върху живота на растенията, а то е систематизирано именно в биодинамичното земеделие. За удобство на стопаните пък се ползва календарът, за който споменах по-горе.

„Когато Луната е в Овен, Стрелец или Лъв се работи с плодове, зърно, домати, краставици, чушки”

Кръгът на живота се състои от 12 съзвездия, които са разделени на четири групи по три съзвездия. Първата група се наричат топлинни или огнени.Те са Лъв, Стрелец и Овен. Те излъчват плоден импулс, помагат за развитието на растенията, които дават плод и зърно. Тук са всички зърнени, житни и плодни, грозде, домат, краставици, чушки и т.н. Това значи, когато луната се намира в едно от тези три съзвездия ще работим в градината с тези плодове.
Втората група са кореноплодните – моркови, ряпа, главеска целина, червено цвекло, земни ябълки и др.Те са под влиянието на земните Телец, Дева и Козирог, и затова работим с тях, когато Луната е в едно от тези три съзвездия.

„ По време на водните знаци работим върху листните зеленчуци”

По време на преминаването й през водните Рак, Скорпион и Риби се занимаваме само с листни зеленчуци. Те са с воден имулс, който развива листната маса.

А лукът, кога да се работи с него по тази логика?

Ако ни трябва за глава, по време на земните заци, ако е листната маса, на водните.
А по време на въздушните съзвездия?

Энкяхс ньсясснс

Вкусни кайсийки

„Грижата за артишока, броколите, карфиола и цветята –по време на светлинните знаци”
Те са светлинни или въздушни и са Везни, Близнаци и Водолей. Преминавайки през тях Луната подпомога развитието на цветните растения. Мало са тези, на които ползваме цвета за храна. Например артишока, той е като магарешки бодил, красиво и много полезно растение, също броколи и карфиол. Това е и най- подходящото време от месеца да се занимаваме с всичко, необходимо по цветята.

Може ли да се докаже това влияние?

Съответните растения, дават по-здрав плод, по- жизнени са. Например всеки може да пробва с цветята. Отрязано лале по време на един от трите светлинни знаци, поставено в чаша с вода, живее много дълго.Всеки може да си направи този експеримент. Ако е по време на друго съзвездие ще клюмне за осем часа, иначе издъжа с дни. По време на Лъва, който е много горещ знак, дори не трябва да се сади. С две думи това е принципът на календара, спазваме тези ритми и работим с по-малко усилия и добр резултати.

Това означава ли, че розите и лавандулата трябва да се берат само по време на въздушните съзвездия?

Един производител на рози ми разказа, че, когато е брал розите при преминаването на луната във въздушни съзвездия, те са били най-ароматни и с много масло, което е продал на Лондонската борса много добре. Именно това масло е показало много по-добро качество от полученото в останалите дни.

Същият ли е принципът при садене и прибиране на реколтата?

Тук е по-различно, саденето е различно от прибирането на реколтата, тук трябва да се следи дали Луната е възходяща или низходяща. То е различно от фазите й.
Когато Луната изгрява или залязва прави дъга на небето и се намира в различно положение спрямо хоризонта. При възходящо движение тя изтегля енергията на растенията в плода. И обратно при низходящо, тази енергия отива в корените. Затова ще имаме по-добри качествени резултати с плодовете, зърно, домати, краставици и т.н. когато ги прибираме при възходяща Луна, а при низходяща извършваме сеитбата.

А резитбата?

Винаги се реже при низходяща луна, когато няма енергия в стъблата. Ако режем лоза при възходяща, ще я ощетим.

Ами това всъщност е график…

Да, той е в календара. Всеки човек може да направи прост опит, най- добрият е със семена от репички. В различни саксии се посяват семена от репички, но в различни дни от месеца, така че Луната да е в различни съзвездия и наблюдаваш какво ще се случи. Записваме и наблюдавамерезултатите от посятото при различните съзвездия. Имало е случай, когато само едно семе пониква. А репичката е кореноплод, добре е да е засадена в едно от земните съзвездия.

„Но ние със съпругата ми вече го правим по инстинткт и след това установяваме, че сме работили по календара”

При един от най- големите производители на лавандулово и розово масло съм виждала много интересна технология за приготвяне на препарати на биодинамично земеделие. Рогове се пълнеха с някакви вещества и се зараваяха в земята.

Paraklis "Sv. Kozma i Damian, bezsrebarnici"

Параклисчето Св. Козма и Дамян, безсребърници край Бачково е една от спирките за гостите на Бамбуковата къща

 

„Единият препарат се приготвя с кравешки тор и се пръска в земята“

Другият е със силициево брашно за здравната на растенията. Силициевия двуокис е елементът на младосттал Кравешкият се заравя през есента и се вади през май. Силициевия обратно. По половин грам на шест литра вода. Особено е благоприятен за житни растения.
„Когато се пръска с разтвор на силициев двуокис ечемикът и овесът не полягат в нивите, а житото много брати. „
Вие произвеждате само биозеленуци и плодове, нали?
Да, за нас този начин на производство е философия. Свикнали сме, не ме интересува сертификата, навремето го взех, но всъщност аз така мисля, не може земята да бъде унищожована с препаратите
Как се справяте с вредителите?
Ние не се борим с вредителите, а ги защитаваме.

„Когато растението е насадено навреме, окоповано, пръскано е навреме, то добива силна имунна система и само се пази от вредители. „

Важното е то да е здраво. Философът Рудолф Щайнер казва: „ Господа, аз не съм дошъл да ви уча на земеделието, а на философията на земеделието, от всички страни да виждате нещата, земеделието не е копане на земята.”
Щайнер е казал, че добър земеделец е не този, който започва веднага да копае в градината, а който я оглежда и мисли. Представете си, казал той, че виждате две ябълки, еднакви, но едната е с въшки, а другата не. Когато си отговорите, защо на едното дръвче има, а на другото не, то означава, че вие сте добър земеделец.

И все пак, поне растителни извлеци не използвате ли?

Аз непреъснато чета, за жалост владея само руски, но те имат много преводни материали. В момента Украйна и Русия са много напреднали, в това отношение, толкова че не можем да ги стигнем. Получих препарати за растителна защита на гъбна основа, пръскаш и можеш да ядеш от плода, а препаратът дори възстановява и кожа ти.
Руското правителство е поставила задача на 15 ВУЗ а да създадат препарати на биоснова. Има такъв, който е с извлек от бор, кедър, кипарис, живовляк и др. с цел да изчистват радиацинно замърсени плодове и зеленчуци. Здоровой сад се нарича. Има и серия Екобери-екозащита на градината. На гъбна основа, има над 15 такива препарата. Някои от тях изчистват миризмата от канализацията дори. Това са ММ1 Байкал, той е съвършен. Аз ползвам и един от Германия за компостната купчина. С тях става два пъти по-бързо.
Интересна е теорията за това, че земята не бива да се копае.

О, да, има теория на руски агрономи, отпреди революцията, да не се копае земята, и да не се копае с плуга.
В малките земеделски предприятия в САЩ плугът е окачен на стената.
Плугът е нанесъл повече вреда на човечеството от оръдията на Круп.

Защо?
Работният слой  на земята се дели на два основни пласта. В първите седем осем сантиметра живеят бактерии, които помагат за създаване хумса, но те живеят с помощта на кислодора, аеробни. В долния слой са тези, които живеят без кислород, наречени анаеробни. Работейки с плуга ние изкарваме анаеробните отгоре и закопаваме аеробните отдолу и объркваме цялата система. Така пластовете се разбиват, закисват се, заблатява се и умират бактериите.

Liaskovskata reka

Лясковска река през лятото е пълна с деца

И все пак, с нещо трябва да се разрохка тази земя?

Работи се до седем осем сантиметра, само се разрохква. Има такъв уред- плоскорез на Фоке. Фоке е украински учен, той полчава инсулт и му казват , че всичко, което има дръжка, трябва да го забрави.Той имал нужда от движение и контакт с природата и
– сяда и измисля този уред. Крива спирала, на дръжка. Отрязва плелевите до корена, разрохква лехата, прави вадички, отстрани дърпа пръстта, за по- високите по-дълги дръжки. Украинска стомана – много здрава, заточва се едва след месец работа. В София към хотел Плиска има такъв магазин.

Кои растения съдържат силиций, елементът на живота и младостта?
Полският хвощ, разбира се, той навремето е използван от нашите баби за миене на съдове. Той е и единственият качествен хвощ за препарати.

„Ако има опасност от замръзване, растенията се пръскат с отвара от хвощ. Ако ги напръскаш с отвара от хвощ, температурата около растението него ще е два градуса и половина, когато е паднала до нула”

Какво има във вашите градини?
-Имаме зеленчукова, овощни градини и лозе в най- хубавият район на Бачково със земеделска земя. Нашето място е близо до река Чая и Лясковскатата река. Развиваме биодинамично овощарство. От 1998 г един грам химически тор не сме използвали.
Тази година имаше въшки, но правим тоник от коприва или от черен оман правим извлек и пръскаме.
Имаме овощна градина с около 120 дървета и смокини. Лозето ни е с памид, сливенска шефка, мавруд и други сортове. Правим и вино, и ракия.

Istinski chereshi

Истински череши

 

А само мавруд, правите ли?

Мавруд отделно не правим. Букет. Много се харесва и не можем да смогнем да задържим никакво вино. Ракията е гроздова, но имаме и от праскови. От зеленчуците отглеждаме домати, ппер, краставици, листни зеленчуци. Правим малко лютеница домашна по рецепта, но свършва бързо.

Какви сортове домати отглеждате?

Домати, всички български сортове, но тази година овощарския институт в Пловдив е възстановил стар български сорт”Розово сърце”. Намерили са го от някаква баба, дал е реколта и на изложенето Агра успях да си купя, но твърде малко.


Автор: Светлана Трифоновскаhttp://agronovinite.com/news/wp-content/uploads/2016/04/Svetlana-Trifonovska.jpg


 

Споделете.

Коментирайте

Close