Retengo

Добруджанският институт подписа с холандци за декоративен слънчоглед

0

Добруджанският земеделски институт в Генерал Тошево подписа договор с холандска фирма, която е проявила интерес към декоративните форми слънчоглед, получени по селекционен път. Учените и холандската страна се договориха за обмен на материали, съобщиха днес от Селскостопанска академия.

Специалистите в института работят усилено по създаване на сортове и хибриди слънчоглед, устойчиви към патогенна мана и паразита синя китка, с висока масленост и екологична пластичност. Уникална е колекцията от диви едногодишни и многогодишни видове слънчоглед.

След 1990 год. в института се създават и регистрират тринадесет хибрида слънчоглед, които са високодобивни, високомаслени, устойчиви на новата раса мана и новата раса синя китка. Хибридите Диамант и Перла са резултат от селекция на изменен състав на маслото. Повишеното съдържание на олеинова киселина (над 80 %) в маслото на тези хибриди го доближава по тип до маслиновото масло.

В резултат на популационна селекция са регистрирани едросеменните сортове Стадион и Фаворит, сорт Виола от “олеиновия” тип, високопротеиновият сорт Обител и напълно устойчивият към новата раса на паразита синя китка сорт Вега.

Добруджански земеделски институт

Председателят на ССА проф. д-р Васил Николов се срещна с учените и служителите на института

Институтът e гордост за Селскостопанска академия, заяви председателят на ССА проф. д-р Васил Николов на работната среща с учените и служителите. Той отдели специално внимание на младите учени и подчерта, че от първостепенно значение за бъдещето на Академията е привличането и обучението на млади специалисти.

Председателят на ССА посети демонстрационните полета със слънчоглед и животновъдните ферми. Овчето стадо на Института е едно от малкото в страната, където се съхранява уникалният генофонд на Североизточната българска тънкорунна порода.

Споделете.

Коментирайте

Close