Retengo

Големите вериги искат от учените технология за биодомати

0

Големите вериги хипермаркети търсят технология за биологично отглеждане на домати. Те ще я предоставят на производителите, с които работят, като се ангажират да продават продукцията им. Търговците са се обърнали за помощ към Института по зеленчуковите култури „Марица“ в Пловдив.

„Искат от нас да представим няколко сорта домати и технологията на отглеждане от посяването до брането“, каза за Агроновините проф. д-р Хриска Ботева, ръководител на отдел „Технологии в зеленчукопроизводството“ в ИЗК „Марица“. „Билла“ например работи с 47 производителя, част от които ще отглеждат доматите по технологията, предложена от учените. След това веригата ще продава отгледани по правилен биологичен начин зеленчуци. Търговците проявяват интерес и към сортовете пипер, разработени от ИЗК „Марица“, но са решили най-напред да започнат с домати.

Селекцията им още не е направена окончателно, но в списъка със сигурност ще бъдат включени български сортове домати като „Розово сърце“. Той е създаден от доц. Даниела Ганева от ИЗК „Марица“ и има традиционен български вкус, тънка люспа, малко семки и целулоза, в същото време е месест и дава високи добиви. От декар могат да се произведат около 4,8-5,5 тона.

Проф. Хриска Ботева

Проф. д-р Хриска Ботева

Узрелите плодове са интензивно розови, сърцевидни и много едри – с тегло до 550 грама. В тях не е внедрен генът rin, който масово се имплантира в чуждите сортове за повишаване на издръжливостта им при транспортиране и съхранение.

В сортовата селекция за големите вериги ще бъдат предложени и т. нар. каротинови домати с високо съдържание на антиоксиданти, също разработка на ИЗК „Марица“. „Ще включим и тях, защото са много полезни, подходящи за деца и болни хора, освен това са диетични“, обясни проф. Хриска Ботева.

Сортът „Пловдивска каротина“ съдържа 60% каротин и 40% ликопен от общата пигментация, а съдържанието на аскорбинова киселина е 50-60 mg%. Сортът е предназначен за прясна консумация и промишлена преработка в сокове, детски и диетични храни. Ликопенът е доказан мощен антиоксидант и предпазва организма от оксидативния стрес, отговорен за бързото стареене на кожата и появата на старчески петна. Действието му при неутрализиране на свободните радикали го прави ефективен при предпазване от рак, сърдечни болести, мускулна дегенерация.

Споделете.

Коментирайте

Close