Retengo

Горнооряховският суджук влиза в международно споразумение на ЕС

0

Горнооряховският суджук влиза в споразумението между Европейския съюз и Исландия за закрила на географските означения на селскостопански продукти и храни. Това стана възможно, след като Европейският парламент даде съгласието си за сключване на споразумението по време на пленарното заседание в Страсбург вчера.

Продуктите в споразумението между ЕС и Исландия получават защита срещу използване за търговски цели на защитеното наименование; злоупотреба, имитация или пресъздаване; всяка друга практика, която би могла да въведе в заблуждение потребителя относно истинския произход на продукта.

Горнооряховският суджук и българското розово масло са първите български продукти, получили европейска защита като Географски означения. До няколко месеца се очаква и странджанският манов мед да премине успешно процедурата по защита в Брюксел.

„Исландия е част от Европейското икономическо пространство, което осигурява възможност за търговски взаимоотношения. Национален успех е, че след 10 години членство в ЕС вече имаме български продукт с географско означение в международно споразумение на Съюза“, коментира евродепутатът Момчил Неков. По негово настояване преди два месеца Европейската комисия пое ангажимент да включи в споразумението за взаимно признаване на географските означения между ЕС и Китай поне един български продукт.

През 2015 г. Неков започна кампания за идентифициране на български храни и селскостопански продукти, които могат да бъдат защитени по европейските схеми за качество. Засега това са „Месо от Източнобалканска свиня“, „Еленски бут“, „Смилянски фасул“, „Куртовски розов домат“, „Странджански чай“, „Брежански кестен“, „Реселешки воден лук“, „Садовски фъстък“ и други. Тези продукти също имат шанс да влязат в търговски споразумения на ЕС с трети страни, след като получат право да използват означенията Защитено наименование за произход и Защитено географско указание в ЕС.

Споделете.

Коментирайте

Close