Retengo

Груповото финансиране набира скорост и в селското стопанство

0

Миха и Андрю Айд са двойка фермери от района на Вашингтон, създали и развили своята ферма чрез групово финансиране. Те решават да използват crowdfunding (от англ. – финансиране от тълпата, от народа, групово финансиране, б. р.), за да разширят стопанството си. Причината е, че младите фермери не отговарят на непосилните условия за банков кредит, подобно на повечето собственици на малък бизнес.

Груповото финансиране  набира скорост в целия свят и ако в началото акцентът бе върху социалните дейности и културата, вече все повече проекти в селското стопанство стартират, благодарение на събрани дарения. Само за три години crowdfunding индустрията в световен план бележи гигантски скок – ако през 2012 г. тя е била 2,7 милиарда щатски долара, през 2015 г. достига 34 милиарда. По данни на маркетинговата компания Massolution, груповото финансиране е  с най-големи обеми на американския континент, следвано от Азия и Европа. В България също няколко онлайн платформи се опитват да предоставят възможност за обществена финансова подкрепа, но този вид дейност се развива трудно у нас.

Първоначално фермата на Миха и Адрю Айд заема 12 акра. Двойката огражда имота си и започва да отглежда пилета, кози, овце, прасета и пуйки. Когато Миха и Андрю решават да увеличат бройката на пуйките идват и първите проблеми – птиците започват да прелитат над оградата и да влизат в зеленчуковите градини на съседите.

Не искахме да отглеждаме животните на закрито, но вариантът бе или този, или изобщо да престанем да отглеждаме пуйки, разказва Миха. Така двойката проектира т.нар. „тунел за пуйки“ – съоръжение, в което птиците имат свободата да се движат, хранят и спят и да са защитени от външни неприятели. Тунелът е мобилен и може да бъде местен така, че да осигурява на пуйките свежа паша.

Миха Айд групово финансиране

Миха Айд и нейните пуйки Сн. Гардиън

Всичко се развива добре до момента, в който въпросът опира до финансиране. Цялостната стойност на новия проект е около 4000$, пари, които по онова време са далеч над възможностите на фермерската двойка.

Миха и Андрю решават да не търсят банков кредит, а да се обърнат към интернет за помощ. Така те откриват Barnraiser – платформа, която обединява фермери, производители и предприемачи в отделните региони. Така само за няколко дни двойката успява да привлече около 60 поддръжници, които бързо събират необходимата сума.

Хората ни помогнаха със средства, за да имат възможност да купуват пуйки от нас, така ни помогнаха за производство, което дори още не бе започнало, разказва Миха. Все повече и повече хора искат да инвестират, за да може фермата ни да се разширява, казва жената.

Barnraiser разрешава на всеки, който има профил, да качва снимки на своите проекти, така че те да бъдат достъпни онлайн. По този начин интересът към груповото финансиране нараства. По данни на социологическата компания “Massolution”, цитирани от в. Гардиън, чрез груповото финансиране милиарди отиват в подкрепа на ентусиазирани фермери. Вече има около 1250 портала, подобни на  Barnraiser и все повече хора разчитат на този метод за финансиране на фермите си и различни селскостопански проекти.

Много от микрофермите и семейните стопанства започват дейността си тъкмо благодарение на такива портали за групово финансиране. Само за няколко години близо 20 000 проекта са били създадени по този начин. Често банковите кредити не са удобен вариант, защото имат твърде високи лихви и тежки изисквания за обезпечения, които са пречка за хората с малък и среден бизнес. За разлика от банките обаче, груповото финансиране е много по-лесно и удобно.

Майк Салгуеро е предприемач, който с подкрепата на груповото финансиране успява да реализира идеята си. Майк започва да си партнира с ферми за производство на говеждо месо и създава Butcher Box. Това е услуга, при която срещу такса от 119$ долара на месец на клиентите се доставя голяма кутия, пълна с говеждо под всякаква форма – колбаси, деликатеси, месо за готвене. Хората, които са допринесли за реализацията на идеята на Майк с повече от 1399$, получават като подарък годишен абонамент за „Butcher Box”. Само за 30-дневна кампания в платформа за краудфъндинг Майк успява да привлече 210 000$ долара от привърженици на груповото финансиране. Те са вдъхновени не просто от услугата, която той предлага, а и от това, че по този начин Салгуеро помага и на местни ферми, като им изкупува месото.

Майк Салгуеро

Чрез групово финансиране Майк Салгуеро започва доставка на храни Сн. Гардиън

В България платформите за групово финансиране бавно набират скорост, и то основно за проекти в сферата на културата и социалните дейности. Една от възможностите е Tramplin.bg, основана преди 2 г. от Александър Топалов и бившия му колега от Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна Слав Панайотов. „Идеята за създаване на българска платформа за групово финансиране много ни допадна, защото това не е просто бизнес, от който хората да богатеят, а бизнес, който се уповава на социалния модел, където хората са движещата сила, те определят продукта“, казва Топалов. Нещата обаче се развиват трудно и проектите, за които се събира финансиране, все още са твърде малко. Няколко са и неуспешните платформи за групово финансиране у нас – BGINING, който имаше за цел да помогне на българските предприемачи, артисти, културни дейци, неправителствени организации и активни граждани да се възползват от предимствата на crowdfunding, както и онлайн платформата за задружно финансиране на авторски проекти със социален и културен ефект Start.Zadrujno.bg. През август 2016 г. екипът на Yatoto.bg обяви, че преустановява дейност с крайни потребители.

„Аз лично имам проект в международен crowdfunding и в момента се радвам на дарения. Жалко, че в България хората са доста скептични, и не могат да проумеят как така може да има общност, в която всички членове да си помагат взаимно. Без инвеститори, без лихви, без срокове. В момента, в който разберат, че за да станат пълноправен член на общността, трябва да дарят определена сума, и след това да разпространяват идеята, си мислят: „аааа, да не съм луд“ Прилича ми на ситуация, в която седят пред студена печка, и и казват: „ти първо ме стопли, пък аз тогава ще ти сложа дърва“. И това за съжаление е глобалното мислене на много българи – аз първо да взема, пък после ще дам. Жалко. А общността набира скорост в Европа, напук на банки и всякакви инвеститори с дялове срещу капиталовото им участие“, коментира Величка Мутафчиева.

Успех все пак си извоюва TimeHeroes.org – платформа за доброволчество, която не се занимава с групово финансиране, но свързва хората, които искат да помагат, с каузите, които имат нужда от подкрепа. Част от мисиите в платформата са свързани с екологията и храните, възстановяване на обезлюдени села, има и микрофонд, който отделя средства за различни доброволчески мисии.

Споделете.

Коментирайте

Close