Retengo

Хърватия вдигна 22 пъти таксите за внос на агропродукция

0

Хърватия увеличи 22 пъти таксите за внос на селскостопанска продукция от страни извън Европейския съюз. Страната разшири списъка на плодовете и зеленчуците от страни извън ЕС, които трябва да бъдат подложени на фитосанитарни проверки на границата, и постави нови такси за вносителите. Според новите данъчни ставки сертификатът за съответствие с хърватските пазарни стандарти ще струва 270 евро вместо 12 евро. По-високите тарифи са наложени на общо 168 държави. Някои медии описват този ход на Хърватия като нова търговска война с износителите от засегнатите страни.

Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия изпратиха съвместно писмо до Европейската комисия, в което се оплакват от налагането на така наречените нетарифни бариери, които възпрепятстват вноса на селскостопански продукти в страната. Очаква се това да се отрази основно на Сърбия, Македония и Босна и Херцеговина, трите основни износители на плодове и зеленчуци за Хърватия, които занапред ще бъдат подложени на допълнителни проверки.

Съседите на Хърватия се оплакаха пред Брюксел, че този ход е „едностранчив“ и че пряко ще засегне дългосрочните търговски споразумения, които техните износители имат с хърватските компании. Друго основно възражение на страните кандидат членки на ЕС е, че новите правила ги поставят в неравностойно положение, тъй като ходът на Хърватия е в противоречие с принципите на споразуменията за стабилизация и асоцииране, които те са подписали с ЕС, както и с принципите на Световната търговска организация.

Хърватското министерство на земеделието изтъква, че основната цел на новите правила е клиентите да бъдат защитени. В прессъобщение ведомството разясни, че таксите за инспекции са билиувеличени, защото „по-ефективният контрол на границата изисква повече натоварване и по-голямо участие на граничните инспектори“. Някои държави обаче вече намекнаха за възможността за налагане на контрамерки срещу Хърватия.

„Сърбия отново ще покаже своята конструктивност и толерантност, но няма да пренебрегнем решението на Хърватия и успешно ще защитим нашите производители и износители“, каза сръбският премиер Ана Бърнабич преди срещата на върха на страните от Адриатическата харта в черногорската столица Подгорица. Бърнабич добави, че тя ще повдигне този въпрос на срещата.

Македония и Босна също намекнаха за ответна реакция. „Ние внимателно ще съставим своята позиция, като се надяваме тя да бъде съгласувана с нашите съседи, също повлияни едностранния ход на Хърватия. Определени еквивалентни контрамерки със сигурност се обсъждат“, съобщава добре информиран източник от македонското министерство на икономиката пред BIRN.

Босненският министър на външната търговия и икономическите отношения Мирко Сарович заяви, че страната му „ще реагира“ на хода на Хърватия, без да дава повече подробности. По време на среща в Сараево днес представители на Босна, Сърбия, Македония и Черна гора поставиха ултиматум на Хърватия, настоявайки тя да отмени своето решение за повишаване на таксите за внос на плодове и зеленчуци или да се готви за контрамерки.

„Нашата цел не е да участваме в търговска война. Ние не искаме да влезем в цикъл от мерки и контрамерки, но ще бъдем принудени, ако въпросът не бъде решен до края на тази седмица“, каза министърът на търговията на Сърбия Расим Ляич.

Сн. BIRN

Споделете.

Коментирайте

Close