Retengo

Какво причинява върхово гниене на доматите

0

Върховото гниене на доматите е неинфекциозна болест. Развива се масово при условия, които са неблагоприятни за отглеждане на доматите, както при полско, така и при оранжерийно отглеждане. От върхово гниене страдат още пипера и патладжанът.

Заболяването се проявява в началния период от развитието на доматите. На върха на плода се образува голямо хлътнало петно с тьмнооловен или черен цвят, което може да обхване цялата връхна част. Обикновено гниенето не отива много надълбоко, а засяга само кожицата на плода и тънък слой от тъканта под нея. Когато заболяването се е появило в началото от развитието на растенията, засегнатите плодчета се зачервяват преждевременно, след което окапват. При по-късна проява на признаците, плодовете остават, но са негодни за пазара. Върху повредените тъкани се заселват вторично сапрофитни или патогенни микроорганизми, които придават характерното черно оцветяване на петната.

Върховото гниене се дължи на две причини: паразитни бактерии, при което се образува мокро и гладко петно и физиологично /незаразно/ – петното е сухо и набръчкано.

Върховото гниене се наблюдава по-често на леките, силно пропускливи почви, където растенията обикновено страдат от недостиг на вода. Ако след продължително засушаване се направи обилна поливка, болестта винаги се проявява. При подхранване с по голямо количество изкуствени торове болестта също се проявява по-често. Съществува и още една причина – слабото усвояване на калция от растенията, което се затруднява от нарушеното съотношение на хранителните вещества, например при по-голямо съдържание на калий в почвата.

От върхово гниене страдат силно дългоплодните сортове домати и тези с ясно изразено връхче, а по-слабо – сортовете с овална и кръгла форма.

За опазване на доматите от върхово гниене добри резултати се получават при съчетаване на агротехнически и растителнозащитни мероприятия. Необходим е подбор на площите за сеитба, като се избягват много леките и песъчливи, за да се намали водният стрес. При недостиг на калций в почвата се препоръчва варуване на площите със сатурачна вар 1 тон на декар. Трябва да се избягва едностранчивото торене с азотни торове. Редовните поливки са много важно условие. Не бива да се допуска повтарящо се засушаване и преовлажняване на почвата. Да се подбират сортове с кръгла или овална форма.

При масова поява на заболяването по време на вегетацията на по-големи площи, незабавно се пристъпва към третиране на посевите с 0,5-0,7%-ов разтвор на калциев двухлорид при разход 150-200л/дка работен разтвор.

Инфекциозното гниене по доматите се нарича стемфилийно гниене и по време съвпада с появата на масовото развитие на върховото гниене и често се бърка с него.

То е по-слабо познато на стопаните и специалист трябва да го диагностицира. Болестта напада още фасула, морковите, краставиците, праза, лука. салатата, пъпешите и други култури. В началото повредите са незабележими. Постепенно патогенът навлиза под повредените от върхово гниене тъкани дълбоко навътре в месестата част. Причинителят е гъба – слаб паразит, който може да навлезе и през близалцето. Външно плодът започва да се свива от върха към основата. Гниенето е сухо и продължава 20-30 дни. Плодовете постепенно губят водното си съдържание и се мумифицират. Мумифицираните плодове са изключително леки. Патогенът вреди и като намалява силно съдържанието на витамин С.

Сортовете с кръгла форма почти не се нападат от болестта. За борба със стемфилийното гниене се провежда пръскане с препарати десетина дни преди узряването на първите плодове и второ – 10-12 дни след първото.

Споделете.

Коментирайте

Close