Retengo

Кога и как да засеем царевицата, фасула, памука и фъстъците

0

Сеитбата на царевицата, фасула, памука и фъстъците е сред основните дейности на полето през април. Бъдете особено внимателни с царевицата, тъй като засяването й пряко зависи от температурата на почвата. През април слънчогледът в повечето райони вече трябва да пониква и е нужно да започне окопаването му. Какви грижи трябва да полагат на полето стопаните през април?

Царевицата се засява при трайно затопляне на почвата

Царевицата е важна култура и грижите за нея трябва да са много добре организирани. Растението се сее през април – царевицата е топлолюбива култура и трябва да се засява, когато почвата на 10 cм дълбочина трайно се затопли до 10-12 градуса. При почвено-климатичните условия на нашата страна сеитбата трябва да се извърши между 5 април и 5-10 май. Линиите и простолинейните хибриди, като по чувствителни към топлина трябва да се засяват при 12 градуса.

Ранното засяване е също толкова вредно, колкото и късното. Ето защо трябва да уцелите точния момент. Ако посеете твърде рано, е вероятно повечето семена да загният и посевите да станат редки. Засеете ли късно обаче, тогава посевите ще бъдат много по-уязвими от нападенията на хоботници и други вредители. Времето за сеитба на царевица е ограничено, препоръчва се да мерите температурата на почвата, за да успеете по-лесно да се ориентирате кога е дошъл моментът.

У нас царевицата се засява при междуредово разстояние 70 cм, пунктирано с 6-8 редови пневматични сеялки. Сеялките трябва да се движат със скорост 6-7 km/h. При по-висока скорост семената се изсяват по-рядко. Гъстотата на посева оказва много по-голямо влияние върху добива, отколкото междуредовото разстояние.

Кои култури са добри предшественици на царевицата?

Царевицата, отглеждана при различни почвено-климатични условия, реагира по различен начин на отделните предшественици. У нас най-добри предшественици за отглеждането й са бобовите култури: грах, фасул, фиева смеска, люцерна и др. Добри предшественици, а те са и основни при отглеждането на царевицата в нашата страна, са пшеницата и ечемикът. Неподходящи са овесът и царевицата, а лоши – захарното цвекло, слънчогледът и соргото.

При правилно и балансирано торене различията между предшествениците намаляват. Царевицата се отглежда успешно в смесени посеви с фасул, соя, грах и др. В уплътнени сеитбообръщения царевицата може да се отглежда при напояване като втора култура за зърно или за зелена маса след репко, зимен грах, фий, ръж за зелена маса и др.

Кога се брануват площите със слънчоглед?

Слънчогледът, който сте засели през март, би трябвало вече да пониква. След очертаването на редовете можете да започнете да го окопавате. Това се прави с цел затопляне на почвата, запазване на влагата и унищожаване на повечето видове плевели още в зародиш. За борба с плевелите и разбиване на почвената кора, ако се образува такава, площите се брануват за първи път около 7-10 дни след сеитбата. При необходимост това брануване се повтаря във фаза ІІ-а двойка същински листа, напречно на редовете, в слънчево време и в по-топлите часове на деня. Първото междуредово окопаване се извършва във фаза ІІІ-а същинска двойка листа на дълбочина 6-8 см, а второто – след около две седмици.

Кога да сеем фасул, фъстъци и памук?

Фасулът се сее по същото време, по което и царевицата. Самостоятелните посеви обикновено дават по-високи добиви. До сеитбата са нужни две култивирания на почвата. Култивирането е процес, който не всеки умее да извърши сам. Съчетава се с брануване, за което е нужно култиваторът и браната да се свържат заедно в един агрегат. Последното култивиране трябва да се извърши точно преди сеитбата, а дълбочината му да бъде еквивалентна на тази на самата сеитба.

След средата на април месец в Южна България настъпва и моментът за засяването на памука и фъстъците. Имайте предвид, че през април се очакват високи нива на миграция на житната дървеница, поява на житни пиявици, раздвижване на гъсениците на житната листозавивачка, син царевичен хоботник, малък и голям люцерник и всякакви други вредители, които могат да бъдат пагубни за посевите ни, ако не вземем нужните мерки предварително.

Споделете.

Коментирайте

Close