Retengo

Кредитно дружество финансира покупките на земеделски стопанства

0

Кредитни продукти за фермери бяха представени на тазгодишното издание на селскостопанското изложение  за агротехника БАТА АГРО 2017 в Стара Загора. Конкуренцията за привличане на клиенти от сектора на земеделието сред финансиращите институции се засили с навлизането на нови дружества. Едно от тях е „Агрион Финанс”, което получи регистрация в БНБ през миналата година и вече се наложи като лидер в тази пазарна ниша. Кредитните им продукти покриват трите основни типа финансиране – дългосрочно инвестиционно, краткосрочно оборотно и лизинг на земя.

Земеделците в момента теглят средства за разширяване на обработваемата земя, за подобряване на конкурентноспособността, за реализиране на проекти по европейски програми и т.н., сочат данните на „Агрион Финанс”. Има и случаи на покупки на цели бизнеси в земеделието – затова компанията е готова да финансира дори покупката на цели земеделски стопанства, стана ясно от участието на „Агрион Финанс” на БАТА АГРО.

Дружеството няма лимит на отпуснатите средства. Кредитите на „Агрион Финанс” започват от 10 000 лв., но имат клиенти, получили и над 2 млн. лв. И ако периодът за теглене на кредит през голяма финансираща институция е повече от месец, в специализираното дружество това може да приключи за няколко дни. Кредитите са подходящи и за средните и по-дребни земеделци, които не могат да покрият сложните изисквания на големите банки или нямат необходимата кредитна история.

Наблюденията на дружеството са, че фермерите изплащат задълженията си редовно. За година на пазара вече имат клиенти с изцяло изплатен първи кредит и редовно обслужван втори. Компанията е реализирала сделки за финансиране във всички земеделски общини.

При универсалния ипотечен кредит от „Агрион Финанс” финансирането покрива до 80% от цената на земята. При лизинга за покупка на земя процентът достига дори 100. Това е най-високият процент финансиране на пазара на земеделски кредити в момента.

За фермера означава, че ако си е харесал даден парцел и договорената от него сума по сделката съвпадне с оценката на дружеството, компанията я купува вместо него, а клиентът директно започва да я изплаща на части без самоучастие. Погасителните планове се правят индивидуално спрямо възможностите на фермера като вноските се разсрочват до 10 години.

Споделете.

Коментирайте

Close