Retengo

Млада фермерка отглежда ангуси и сливи край Априлци

1

Младата фермерка Надежда Рангелова е завършила маркетинг, но днес отглежда край Априлци стадо елитни говеда от месодайната порода Абърдийн Ангус. Неотдавна се е сдобила и със стара градина със сини сливи, която предстои да бъде обновена.

Надежда Рангелова Априлци

Надежда Рангелова

Надежда е красива млада жена от града и никой не е предполагал, че  някога ще се заеме със земеделие. Отдавна работи в сферата на маркетинга, но преди три години купува 10 елитни животни и започва своята борба с окрупняване на пасищата в Априлци, Ловешка област. През 2017-а, след тригодишно съчетаване на ролите работник и работодател, тя се посвещава изцяло на фермерството.

С неотлъчната подкрепа на мъжа си, Надя постига целите си. Има и още една причина за това – малкият Николай, който сега е по-скоро вдъхновение, но не след дълго ще се превърне в незаменим помощник на фамилията.

Днес животните на семейството са едва 16, но на път са още 6. Планът е в рамките на 2 години да станат 100, като стадото ще се увеличава с нови покупки на елитни говеда. Ангусите се отглеждат свободно на пасищата, ограничавани единствено от електропастирите. През зимата техен подслон е стар навес, който обаче скоро ще бъде заменен от по-солидна постройка. За целта Надежда кандидатства с проект по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ на ПРСР 2014-2020 г.

Плановете са след време, когато стадото е достатъчно голямо, да се изгради кланица, камери за зреене на месото, магазин за висококачествени месни продукти. Новопридобитата сливова градина ще се обновява и облагородява тепърва, а младата фермерка планира да купи за сливите и сушилна инсталация.

Снимки: angusbg.com и InteliAgro

* Материалът е част от публикацията „От София до Априлци за телешко със сини сливи“ в първото издание на Inteli Agrobook. В годишника можете да откриете подробна информация за пазарите на селскостопанска продукция, тенденции, прогнози и атрактивно поднесени данни.
За заявки: office@inteliagro.bg
За повече информация: inteliagro.bg/article/183/Inteli-AgroBook-2017-e-tuk

Споделете.

1 коментар

Коментирайте

Close