Retengo

Новата ОСП: Свит бюджет и сложно разпределение между I и II стълб

0

Предстои значително намаляване на бюджета на Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС в следващата многогодишна финансова рамка. Ако това се случи, ще бъде нужен сериозен дебат в рамките на Европейския съвет за разпределението на този стеснен бюджет между двата стълба на земеделската политика, смята анализаторът Алън Матюс, който ще е специален гост на дебата „ОСП след 2020 – Изборът на България“ на 21 септември от 10.00 часа в в хотел „Балкан“ („Шератон“) в София.

Според Алън Матюс и други експерти по европейска политика, отделните държавите членки ще имат много различни възгледи по въпроса за разпределението на бюджета между първи и втори стълб на ОСП. Най-лесният начин за разрешаване на тези различия може да бъде предоставянето на възможност за по-голяма гъвкавост на държавите-членки и даването на по-голяма свобода да прехвърлят средствата на ЕС между стълбовете.
Освен бюджета на ЕС и в частност на ОСП, други теми на дебата в София ще бъдат „Управлението на риска“, „Финансовите инструменти“ и „Социалните аспекти на ОСП“.

Форумът ще бъде открит от вицепремиера Томислав Дончев и ще се проведе под патронажа и с участието на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Участие в дебата ще вземе и Паоло Магараджия, представител на най-голямата земеделска браншова организация в Италия, Coldiretti, с над милион и половина членове. Той е и представител на основния партньор на дебатите у нас – Copa-Cogeca. Сред участниците ще бъдат представители на Европейската комисия, на Европейската инвестиционна банка и ECORYS, както и Левон Хампарцумян, Нивелин Ноев, Арнд Спан и др.

Организатори на дебата „ОСП след 2020 – Изборът на България“ са Институт за агростратегии и иновации и ИнтелиАгро с участието на най-голямата земеделска организация в ЕС, Copa-Cogeca. За повече информация и регистрации – www.bcap.bg .

Споделете.

Коментирайте

Close