Retengo

Очаква се вълна от дрешлера, септориоза и брашнеста мана

0

Тази пролет растенията са отслабени от зимата и замръзите, което ги прави по-лесно податливи на заболявания, предупреждават агрономите на БАСФ. Очакваната предстояща вълна от заболявания са дрешлера, базично гниене, септориоза и на местата с по-гъсти посеви – брашнеста мана. Когато избирате препарати за растителна защита, вниманието Ви трябва да бъде насочено към предстоящите заболявания, които ще се развият върху отслабените от тежката зима посеви, съветват експертите.

Те категорично опровергават твърдението, че през 2016 година в Германия и Полша е наблюдавано масово нападение от ринхоспориум в пшеница. То е невярно, тъй като в тези две страни, както и в останалите, ринхоспориум в пшеница не съществува като болест, изтъкват агрономите на БАСФ.

Ринхоспориум е заболяване по ечемик, ръж и тритикале!

Както в немски, така и в български лаборатории бяха изършени посевки и анализирани микробилогични проби от различни сортове пшеница, събрани от над 20 различни района в страната. Всички листа бяха със сходни симптоми (светли, обградени от тъмен ореол петна, по старите листа от долните етажи), и в пробите на нито едно от тях не се доказа наличието на ринхоспориум.

В лабораторни условия се установиха конкретните инфекциозни и неифекциозни причинители, и се доказа, че ринхоспориум не е сред тях.

Неинфекциозни причинители:

  • част от пробите показаха некрози от измръзване, което е в резултат на дългата и тежка зима.

Сред инфекциозните причинители в различните проби ясно се разграничиха:

  • наличие на бактериоза – рядко срещано заболяване, изключително вредоносно, което не може да се контролира чрез фунгициди;
  • наличие на Fusarium nivale (Monographella nivalis), известна като снежна плесен – при определени условия, снежната плесен може да се развие и върху листата на растенията, контрол срещу заболяването се постига чрез обеззаразяване на семената чрез високачествени обеззаразители. През пролетта покачването на температурите блокират заболяването.
  • наличие на септориози (Septoria nodorum) – патоген който засяга класовете и от там попада върху семената по време на жътва; сеитба на заразени семена довежда до признаци на заболяването през есенните или ранните пролетни месеци.

До момента няма потвърдени данни в научната литература (статии) и разработки, че ринхоспориум напада пшеницата! Резултатите от проведените лабораторни тестове в Германия и България неоспоримо потвърждават това, категорични са експертите от БАСФ във връзка със зачестилите въпроси за поява на болестта ринхоспориум по пшеница и и ефикасността на фунгицидите на БАСФ за справяне с нея.

„Когато вземате решения, които касаят продуктите на БАСФ, моля да се свържете с нашите агрономи по места. Те са най-добре запознати с тяхната ефикасност. Нашите продукти са комбинации от различни активни вещества, с различен механизъм на действие и иновативни формулации“, допълват от БАСФ.

 

С уважение,

Споделете.

Коментирайте

Close