Retengo

Пчелният прашец и млечице могат да получат защита в ЕС

0

Пчелното млечице и пчелният прашец може да получат защитен статут в Европейския съюз. Досега право на европейска защита имаше само пчелният мед, съобщи Манол Тодоров, председател на сдружение „Странджански манов мед“, при откриването на Фестивала на мановия мед в Царево. В XIV-то издание по традиция участват производители на пчелен мед и екологични продукти да представят на жители и гости на морския град своите продукти с високи вкусови качества и силни лечебни свойства. Официалното откриване започна с водосвет, а кметът на общината инж. Георги Лапчев поздрави присъстващите и пожела силен сезон на пчеларите.

През 2016 г. над 22 256 пчелни семейства от общо 800 000 са загинали заради неправилно изхранване, каза д-р Златка Възелова, директор на Дирекция „Животновъдство“ в земеделското министерство. Тази зима в Странджа имаше изключително висока смъртност при пчелите – на места до 60-70%. Добивите от странджански манов мед са изключително слаби. Надяваме се програма de minimis да бъде отворена и да се помогне на пчеларите, каза още Манол Тодоров. Добрата новина, според него, е възможността да се кандидатства за европейска зашита на пчелния прашец и пчелното млечице.
Фестивал на мановия мед Царево 2017
Първият български пчелен продукт, който се очаква да получи защита по европейските схеми за качество е Странджанският манов мед. Той ще бъде и първият български продукт със защитено наименование на произход – най-силно ниво на защита в Европа. Медът от Еленския Балкан обаче или от Западна Стара планина също имат реални шансове за признание по тези схеми в близко бъдеще. Българските пчелари проучват и възможностите за защита на българския пчелен восък. Продуктът се търси от чуждестранни фирми от хранително-вкусовата и козметичната промишленост и има голям потенциал.

Пчелният прашец и пчелното млечице също могат да получат защита по схемите за качество на ЕС. Те се класифицират като продукти от животински произход и могат да кандидатстват за закрила като защитено наименование за произход или защитено географско указание. Това потвърди Фил Хоган, комисар по Земеделието и развитието на селските райони в Европейската комисия в отговор на въпроси на българския евродепутат Момчил Неков.

Фестивал на мановия мед Царево 2017
„Това е шанс за българското селско стопанство и в частност пчеларството, тъй като този сектор е чувствителен. Българските пчелари изпитват сериозни притеснения от конкуренция, която често е нелоялна. Защитата по европейските схеми за качество ще даде стимул на производството и търговията, но най-вече видимост. Българският мед и пчелен восък са впечатлявали западноевропейските хронисти преди близо 700 години. Можем и трябва да върнем и доверието на европейския потребител днес в родните качествени пчелни продукти “, заяви Неков.

През август 2018 г. Царево ще бъде домакин на втория Световен симпозиум по пчеларство, съобщи още кметът на Царево инж. Лапчев при откриването на Фестивала на мановия мед. Официални гости на събитието бяха представители на Министерство на земеделието, храните и горите, с чиято подкрепа фестивалът се провежда, представители на Държавен фонд „Земеделие“, Областна дирекция „Земеделие“, Областна дирекция по безопасност на храните. Фестивалът на манови мед ще продължи от 1 до 10 август на на павираната улица пред СУ „Никола Вапцаров“ в Царево.

Михаил АнгеловМихаил Ангелов, пратеник на Агроновините в Царево

Споделете.

Коментирайте

Close