Retengo

Посрещаме 1000 делегати на Световния конгрес по лозарство и винарство

0

Близо 1000 делегати от цял свят се очаква да пристигнат в България за 40-ия Световен конгрес по лозарство и винарство от 29 май до 2 юни тази година. Международни браншови организации, научни институти, собственици на вериги, търговци, стана ясно по време на среща между аграрния министър проф. Христо Бозуков и директора на Международната организация по лозата и виното (OIV) Жан Мари Оран.

„Домакинството на конгреса по лозарство и винарство дава отлична възможност повече страни да се запознаят с българските традиции в лозаро-винарския сектор, както и родните вина да бъдат представени по-широко на международния пазар“, посочи министър Бозуков.

Темата на конгреса е: „Лоза и вино: Наука и икономика, култура и образование“. Вече са постъпили 242 научни доклада за селекция.  В рамките на четирите специализирани теми – „Лозарство“, „Енология“, „Икономика и право“ и „Вино и общество“ ще се обсъдят въпроси, свързани с търсенето на нови пазари и продукти, създаването на здравословни вина, екотоксикология в почвите и лозята, винен туризъм. Сред държавите, които са подали научни трудове, са страни като Иран, Индия и Черна гора. Очаква се в конгреса да участват многобройни делегации от Русия и Китай.

Споделете.

Коментирайте

Close