Retengo

През май ЕК решава за пълна забрана на неоникотиноидите

0

Очаква се Европейската комисия да поиска окончателна забрана на неоникотиноидните пестициди на финални обсъждания в Брюксел през май. Становището ще е в съотстветствие с докладите на Европейската агенция за безопасност на храните, според които неоникотиноидите унищожават пчелите. Това решение следва да бъде потвърдено от Европейския съвет, който в момента се председателства от Малта, стана ясно след срещите на българските представители на Фондация за околна среда и земеделие (ФОСЗ), част от международната кампания „Let it bees“ за забрана на неоникотиноидните пестициди, с министъра на устойчивото развитие, околната среда и климатичните промени Хосе Херера и министъра на земеделието и рибарството Родерик Галдес на Малта. Срещите бяха осъществени със съдействието на българския евродепутат Момчил Неков, който активно подкрепя кампанията.

„Министрите изразиха своята съпричастност към опазването на пчелите и ни увериха, че Малта няма интерес към производството на вредни пестициди, унищожаващи богатото биоразнообразие на островната държава“, коментира Албена Симеонова, председател на ФОСЗ и Българска асоциация „Биопродукти“ (БАБ), и член на Изпълнителното бюро на Европейската федерация на биоземеделските движения (IFOAM EU). Тя припомни, че името на Малта произлиза от латинската дума “melita”, която значи „даваща мед“, а пчеларството е традиционен поминък на острова от хилядолетия.

Пчелини Малта

Пчелините на Марио Сант в района на Гаргур, Малта

„Мораториумът върху използването на неоникотиноиди в ЕС бе приет през 2013 г. и все още е в сила. Пет държави, сред които е и България, поискаха за тях да не важи тази забрана, чрез приемане на така наречената дерогация, което означава ограничено и контролирано ползване на забранените пестициди. България обаче се провали в прилагането и контрола, затова за нас темата ще продължи да бъде актуална и ще се застъпваме за окончателната забрана на използването на вредните за околната среда химикали на европейско ниво“, допълни Борислав Сандов, координатор на кампанията „Let it bees“.

Високата смъртност при пчелите през последното десетилетие провокира редица правителствени и неправителствени организации да анализират причините и да търсят решение на този проблем. Пчелите са отговорни за екосистемната услуга опрашване, чрез която се поддържа биоразнообразието и плодородието, и чрез която ние получаваме 70% от храната на трапезата си. Множество научни изследвания доказват притесненията на пчелари и природозащитници, че именно неоникотиноидните пестициди са основната причина за изчезването на пчелите и препоръчват използването на алтернативни методи и средства за растителна защита.

Споделете.

Коментирайте

Close