Retengo

Световното търсене на гъби ще расте с 10% на година

0

Един oт най-бързорастящите пазари на храни поне до края на десетилетието ще бъде пазарът на гъби. Световното търсене ще нараства средно с 10% на година, достигайки стойност от близо 60 млрд. USD към 2021 г. Нишата е атрактивна и за българските производители.

Огромният потенциал на този пазар се дължи на все по-високо ценените хранителни и лечебни свойства на гъбите.

Гъбите са чудесен източник на хранителни вещества

Чудесен източник на хранителни вещества, беден на мазнини, сол и нишесте и с високо съдържание на протеини, аминокиселини, мастни киселини, минерални соли и ензими, те се превръщат в по-предпочитано блюдо за любителите на здравословното хранене по света.

Качествата на гъбите ги правят все по-търсени и в две други особено платежоспособни направления – медицината и козметиката. Съставките на гъбите са особено полезни за косата и кожата, като веществата и съединенията в тях са отлични антиоксиданти, помагат срещу стареене и бръчки, служат за избелване на кожата и хидратация, показват редица научни изследвания.

В света се култивират над 200 вида гъби

В света са известни над 2300 вида ядливи и лечебни гъби, от които се култивират повече от 200. Най-разпространени са тези от семейство печуркови, следвани от шийтаке и кладница. Тези три категории държат около 75% от световния пазар, като половината от този дял се пада на печурковите. Относително равномерен ръст от около 8,4% средногодишно се очаква и при трите вида, така че те ще запазят пазарните си дялове.

Най-голямо е производството и потреблението на гъби в Азия. Китай произвежда 7,6 млн. тона, или над 70% от гъбите и трюфелите в света. Далекоизточният гигант консумира над 95% от продукцията си и е № 1 износител на консервирани гъби. Основните експортни дестинации за Китай вече не са САЩ и ЕС, както беше доскоро, а Русия, Малайзия, Канада и Филипините.

Световната търговия с пресни гъби расте

Световната търговия с пресни гъби, заготовки и сушена продукция доближава 1,62 млрд. USD към 2015 г. Въпреки че гъбите са бързо развалящ се продукт, което силно ограничава търговията с тях, най-голям пазарен дял в нея вече има именно прясната продукция – 46,5%. Макар и консервираните гъби да имат живот на рафта от 2-3 години, те започват да изостават на световния пазар и заемат 42% дял.

Относително постоянно е търсенето на замразени гъби – около 90 млн. USD за всяка от последните пет години – приблизително 6% от търговията. Макар и от ниска база, истински бум се наблюдава при сушените – 26% ръст за последните пет години, а пазарният им дял вече е 3 на сто. Общото количество на изтъргуваните гъби от всички категории достига 1,2 млн. тона, от които близо половината се пада на заготовките, следвани от пресните (39%). Холандия държи близо 30% от пазара.

Европа е най-важният пазар за пресни гъби

Вторият по големина производител на гъби в света е ЕС – около 17% дял. Най-голяма тежест в Общността имат Италия, Холандия, Полша, Испания с общ дял от 12 на сто. ЕС е особено важен пазар от гледна точка на търговията с гъби. Обединеното кралство и Германия са най-големите вносители на печурки в света съответно с 25% и 15% от глобалния внос. Най-големите износители също се намират в ЕС – Полша (32% дял в световната търговия) и Холандия (19%). Ирландия е четвърта с 11 % пазарен дял. Най-големите износители на печурки също са в ЕС – Полша и Холандия.

Консервирани, замразени и сушени гъби

Най-големият пазар на консервирани гъби е САЩ (15% дял от световния внос), където търсенето на преработена храна продължава да бъде основен двигател. Повишените мита за внос от Китай освободиха ниша за производители от други страни, от която биха могли да се възползват държави като Холандия, Испания, Полша, Италия, Франция и др. Тези страни държат 44% от световния износ на консервирани гъби в света – почти колкото и Китай. Следващият по величина пазар за консервирани гъби е Германия, която внася 13% от търгуваните количества.

Ниската земя доминира на пазара и на замразени и сушени гъби. Холандия е изнесла 84 000 тона замразени гъби през 2015 г., чиито основни потребители са Франция и Белгия. Що се отнася до пазара на сушени гъби, Холандия държи над 90%.

Нови възможности в търговията с гъби

Горските гъби са ниша, която носи огромна премия (близо десет пъти над пазарната цена на култивираните гъби). Платежоспособните пазари в Европа (Германия, Италия, Франция) и САЩ обещават растящо търсене за тази сезонна продукция.

* Материалът е част от публикацията „Гъбите – един все по-атрактивен пазар“ в първото издание на Inteli Agrobook. В пълния текст можете да откриете подробна информация за пазара на гъбите, тенденции, прогнози и атрактивно поднесени данни.
За заявки: office@inteliagro.bg
За повече информация: inteliagro.bg/article/183/Inteli-AgroBook-2017-e-tuk

Споделете.

Коментирайте

Close