Retengo

Търговското споразумение ЕС-САЩ е невъзможно през 2016 г.

0

Подписването на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (TTIP) между ЕС и САЩ е невъзможно до края на годината. Това съобщи министърът на икономиката на Словакия Петер Жига на срещата на европейските министри на търговията в Братислава.

„Приключването на преговорите със САЩ до края на тази година е невъзможно. Затова няма как да се стигне до окончателно споразумение до края на срока на пълномощията на президента на САЩ Барак Обама“, заяви Жига, цитиран от Асошиейтед прес.

Преговорите на Европейкия съюз със САЩ за подписване на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции започнаха през юли 2013 г. Става дума за създаването на най-голямата зона за свободна търговия в света с потребителски пазар от около 820 милиона души. Освен САЩ и страните от Европейския съюз, в него ще бъдат включени Канада, Мексико, Швейцария, Лихтенщайн, Норвегия и Исландия, както и страните кандидати за членство в ЕС. Сегашната администрация на САЩ по-рано обяви, че ще направи всичко възможно, за да завърши преговорите за TTIP преди края на мандата на Обама.

Преговорите за TTIP буксуват най-вече заради едностранчивото поведение на Щатите, които не дават никакви отстъпки на европейците. През август Франция и Германия обявиха, че преговорите се провалят заради упорството на американците. В Германия продължават демонстрациите срещу търговското споразумение, а активистите срещу него твърдят, че то ще ощети потребителите и ще облагодетелства големите корпорации. Другите опасения на демонстрантите са, че споразумението „ще наруши приетите екологични стандарти и правата за трудова заетост“.

Споделете.

Коментирайте

Close