Retengo

Три сорта български сусам създаде институтът в Садово

0

Три нови сорта сусам е разработил екип учени от Института по растителни и генетични ресурси „Константин Малаков“ в Садово, Пловдивско. Това съобщи по време на дискусията „Проблеми при производството и реализацията на селскостопанска продукция“ в рамките на изложбата „Агра“ в „Международен панаир Пловдив“ гл. ас. д-р Светослав Стаматов.

Той е сред създателите на сортовете „Валя“, „Невена“ и „Аида“, които се очаква наесен да получат регистрация от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол. Трите сорта са уникални с това, че могат да се отглеждат механизирано, а по този начин добивите достигат 150 кг от декар, обясни д-р Стаматов. При ръчно прибиране добивите са 20-30 кг/дка.

До момента България има само един сорт сусам „Виктория“, който обаче е с много недостатъци, един от които е, че кутийките не са разтворени, а това създава проблем при прибирането. Търсенето на сусам в световен мащаб расте заради ценните здравословни свойства на семената, посочи д-р Стаматов, цитиран от БТА. От културата се произвежда сусамов тахан, който със своите амнокиселини, силиций, фосфор, мед, калий и магнезий и витамините Е, РР, В1, В2 и В6 минава за супер храна, обясниха учените.

Д-р Светослав Стаматов

Гл. ас. д-р Светослав Стаматов

Той е незаменимо средство за подсилване на организма и лечение на много заболявания, а тъй като калцият в него е пет пъти повече, отколкото в кравето мляко, се дава за подсилване на деца, както и при жени, застрашени от остеопороза.

Сусамовият тахан съдържа и много повече белтъчини, отколкото сиренето, соята и дори някои меса. Сусамовото масло е здравословна алтернатива на олиото, тъй като не променя структурата си при нагряване и не гранясва, а се усвоява напълно от организма.

Маслодайната култура сусам се отглежда в света от 1600 г. пр. Хр. У нас отглеждането й е било традиционен поминък, но сега се гледа върху не повече от 10 000 декара в Хасковско, Благоевградско и Ивайловградско, каза още д-р Стаматов. По време на изложбата „Агра“ ИРГР бе отличен за иновативната технология за механизирано отглеждане на сусам.

По думите на директора на Института по растителни и генетични ресурси /ИРГР/ в Садово доц. д-р Тенчо Чолаков, има договореност със столичната компания „СМРМ Т – Инвест“ ООД, която да откупи сусамово семе за засяване на 150 декара и технологията за механизирано отглеждане, за да продава семена на заинтересовани. Имаме запитвания от Гърция, Румъния и Молдова, обясни управителят Марийка Митева. Тя допълни, че фирмата подпомага финансово земеделски производители и реализира продукцията им.

Има огромно търсене на зърнени храни на чуждите пазари, особено в Иран, допълни Митева. Иранското аграрно министерство два пъти в седмицата организира търгове за такива храни. Търсят се най-вече пшеница, рапица, слънчоглед и фуражни смески.

Споделете.

Коментирайте

Close