Retengo

В ЕС обсъждат нов фонд за гарантиране рисковете на фермерите

0

Брюксел може да създаде специален гаранционен фонд за покриване рисковете на фермерите. Това ще бъде обсъждано по време на неформалното заседание на Съвета на министрите на Европейския съюз по земеделие и рибарство от 3 до 5 септември в естонската столица Талин. Основна тема е „Управлението на риска: Предоставяне на фермерите на ефективни инструменти за управление на риска след 2020 г.“

Средствата във фонда ще бъдат част от директните плащания. Дали този гаранционен фонд да е от 1 или 1,5 млрд. евро е политическо решение, коментира българският аграрен министър Румен Порожанов. Той подкрепя създаването на такъв фонд, в който да се заделят средства за покриване на загубите на фермерите от такива климатични събития като засушаването например. Българският министър припомни и за готвената стратегия за борба с градушките.

Земеделските министри по време на неформалната си среща ще изразят мнението си за възможните подобрения с оглед засилване ефективността в областта на управлението на риска, както и за необходимостта от увеличение на резерва за кризи и по-голямо хармонизиране на нивата на директните плащания. На заседанието се предвижда и европейският комисар по здравеопазване и безопасност на храните Витенис Андриукайтис да представи информация за актуалното развитие по темата със заразените с фипронил яйца.

Споделете.

Коментирайте

Close