Retengo

В Естония отпускат по 40 000 € за ново стопанство на млад фермер

0

Младите хора в Естония проявяват все по-голям интерес да се занимават със земеделие. Един от тях е 32-годишният Прид, който заедно със своето семейство има овцеферма. Наследил е малката семейна ферма от своя баща, и сега заедно със съпругата си отглеждат около 200  месодайни овце. Стопанството им е около 50 хектара, като част от пасищата са под аренда. Защитил е проект по местната програма за развитие на селските райони, като 50% от средствата за стопанството са дошли от Европейския съюз.

Млад фермер Естония

Прид се занимава с месодайно овцевъдство

40 000 евро за всеки млад фермер в Естония

Младият фермер е завършил специализирано образование, свързано с мениджмънт на овцефермите. Освен от овцете стопанството се издържа и с продажбата на различни вълнени и кожени изделия. По думите на Прид всеки млад фермер в Естония може да получи до 40 000 евро за старт на малко стопанство.

Подобно на всички останали страни членки и Естония очаква сериозни промени в бъдещата Обща европейска селскостопанска политика, които да намалят административните тежести върху фермерите, и да им позволят да са конкурентни на останалите им колеги.

Овце

Младият фермер Прид е наследил стопанството от баща си

В рамките на европейското председателство на страната, на 4 и 5 септември 2017 година в Талин се състоя неофициална среща на министрите на земеделието в Европа.

Животновъдите в Естония са повече от зърнопроизводителите

Домакините представиха своята визия за бъдещето развитие на  европейското земеделие, основано на намаляване на административната тежест, решаване предизвикателствата на пазара, осигуряване на справедливи стандарти на живот и просперитет за фермерите, подпомагане на животновъдните ферми и фокусиране върху  малките ферми. Освен това пред журналисти и гости бяха показани типични естонски храни, като естонските домакини изтъкнаха големите възможности на страната при производството на висококачествена и екологично чиста продукция от плодове.

В  страната към момента има над 16 600 фермери, които обработват 1,03 млн. хектара земи. Делът на животновъдната продукция спрямо зърнопроизводството е 54 към 46%.

Публикацията е осъществена в рамките на пътуване за журналисти от ЕС, организирано от Европейската мрежа на аграрните журналисти (ENAJ). Авторът Мартин Иванов е пратеник на Асоциацията на селсксостопанските журналисти в България (АСЖБ).

Споделете.

Коментирайте

Close