Retengo

Внимание, пчелари! Очакват се масови кражби на кошери

0

Повсеместни кражби на кошери през тази година очаква известният пловдивски пчелар Костадин Якофов. „Пчелните семейства на мнозина пчелари умряха през изминалата зима. Много от тях са получили пари по различните схеми и сега трябва да ги връщат.  Затова очакваме много кражби на кошери“, казва пчелар № 1 за 2005 година.

Млади хора се заемат с пчеларство заради субсидиите, без да са наясно с какво точно се захващат, смята Якофов. „Те не са запознати с основното правило, което разсипа пчеларството, а то е че не правят разлика между това да гледаш и да отглеждаш пчели. Това са съвсем различни неща. Когато гледаш пчели, гледаш колкото за семейството си, да дадеш на някой съсед.

Когато отглеждаш пчели, това е бизнес, ти влагаш средства. Пчеларството е нещо сложно, трябва образовани хора да се занимават с това. Има млади и честни хора, които искат да се занимават с пчеларство, но те са излъгани от схемаджийте и на практика не знаят точно какво правят. Сега ще започнат да крадат кошери, за да върнат парите“, казва Якофов.

Костадин Якофов

Костадин Якофов

„Младите хора трябва да изучават пчеларството, за да знаят какво да правят, а не да ламтят за парите от програмите. Пчелните семейства искат време, труд, средства, когато природата не храни пчелите, ти трябва да го правиш“, допълва пчеларят.

Кражбите на кошери тормозят пчеларите от години. През 2015 г. медиите съобщиха, че бенефициери по мярката „Млад фермер“, похарчили субсидиите не по предназначение, са започнали да оборудват стопанствата си с крадени пчелни кошери. Тогава само от региона на Стара Загора бяха регистрирани кражби на 500 кошера точно преди отчетния период на мярката. „Когато тези хора са неопитни, нямат нужните знания и умения, те не могат да постигнат добри резултати и се принуждават да крадат“, коментира тогава Тодор Иванов, председател на пчеларско дружество „Липа“.

През миналата година кражби на кошери бяха регистрирани в районите на Нова Загора, Добрич, Петрич, Варна, Павликени, Полски Тръмбеш, Ловеч и други райони на страната. Костадин Якофов и колегите му предлагат кражбата на кошери да се криминализира. „Като ми откраднат кошерите, все едно ми крадат парите, които съм вложил в производството, в прехраната си. Пчеларството е поминък“, аргументира се пчеларят. Якофов и негови колеги многократно са предлагали на властите кражбата на кошери да се криминализира, но не са срещнали разбиране досега.

На какво се дължи смъртността при пчелите тази зима и защо медът на българските пчелари е неизкупен – четете интервю с Костадин Якофов в Агроновините

Споделете.

Коментирайте

Close