Retengo

Засаждаме пикирания разсад от домати, тиквички и краставици

0

Април позволява разсаждането на пикиран разсад от домати, тиквички и краставици. Ако се занимавате с отглеждане на домати, е добре да знаете, че за целта ще са ви нужни качествени разсади, пригодени за отглеждане на открито. Тези сортове обикновено са с по-къс вегетационен период и добра адаптивност към по-ниски температури.

В Северна България, доматите се отглеждат в полиетиленови оранжерии с единично покритие. Когато пролетта е по-сурова от очакваното, в оранжериите се правят полиетиленови тунели, като с това пластовете на цялата оранжерия стават два и фактически изолацията от студа е по-силна. В края на месеца тунелите се вдигат. Доматите засадени през маст месец изискват температура между 20 и 25 градуса.

По това време те вече цъфтят. Трябва да внимавате и да следите температурата в оранжерията, защото при 20 градуса навън, вътре може да се достигнат и 35, което би застрашило растежа и развитието на зеленчуците. При покачване на температурата вътре в оранжериите е добре да проветрявате докато отново не достигнете температура от 25 градуса.

Важно е да подберете добре мястото, на което ще отглеждате своя разсад. За целта е нужно то да бъде защитено от ветрове, с добро разположение, за да може да поема повече слънчева светлина. 18-20-сантиметровият разсад с къси междувъзлия се полага в ямка, в която предварително е насипан оборски тор. Така корените ще се затоплят бързо и ще ще подадат хранителен запас на растенията. Дълбочината на засаждане е добре да бъде не по-малко от 6 сантиметра и не повече от 8. Полива се ръчно, веднага след засаждане. Ако отглеждате по-високи сортове към края на месеца може да забиете кол, с цел предотвратяване изкривяването на растението.

След 20-ти април се сеят тиквичките и краставиците. По това време температурата на почвата обикновено е трайно затоплена до 13-14 градуса. Дългоплодните сортове тиквички и краставици се засяват в гнезда, като се оформят ниски лехи. През разстояние от 5-6 сантиметра и дълбочина между 3-4 сантиметра се поставят по 4-5 семки. При достигане на 2-3 лист се прави прореждане, като се оставят 2 растения при краставиците и едно при тиквичката.

Късоплодните краставици, по-познати ни като корнишони се отглеждат на вдигната телена конструкция. Използват се семена на сортове с висок добив, които се засяват директно на постоянно място. Семената се засяват в редовете през 90 сантиметра до 1 метър и 6-7 сантиметра в реда, на 4 сантиметра дълбочина. След поникване растенията се прореждат на разстояние 25-30 сантиметра едно от друго. След израстване на височина се оформя телената конструкция и растенията се прихващат. По този начин ще се спести време при брането на готовата продукция.

През втората половина на април в Южна България се засажда разсадът от дини и пъпеши, стопаните от Северна България е по-добре да изчакат началото на месец май. При градинския фасул сроковете за засяване са както при диня и пъпеш.

Градинският грах трябва да се прекопае като достигне височина 6-8 см. След 10-12 дни се нуждае от още едно прекопаване. Зелето и карфиола се окопават два пъти през месец април. Поникналите моркови се прореждат като се оставят през 1-2 см разстояние. Лукът от арпаджик се окопава плитко като достигне 10 см височина. Към средата на месеца е добре да сте засадили разсада от целина.

За обработка на своята зеленчукова градина е добре да изберете втората част на месец април. Ако се намирате в Южна България може и да избързате малко, но за да уцелите точния момент е нужно да следите прогнозата за времето през идните дни. Най-подходящото време за обработка на градината е, когато температурата на почвата при 10 сантиметра дълбочина е поне 12 градуса. Все пак, ако сте нетърпеливи още в началото на месеца можете да започнете с обработката на почвата, разбиването на буци и подравняването на терена.

Споделете.

Коментирайте

Close