Вкуси България със SlowTours.bg

Засаждат 50 000 дка тютюн до средата на юни

0

Около 50 хиляди декара с тютюн от всички сортове се очаква за бъдат засадени до средата на юни, съобщи председателят на  Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България Цветан Филев. На полето вече е 10% от разсада.

В края на април е подписано и споразумение със земеделското министерство за допълнителни 11,5 млн. лева за национални доплащания за тютюна от миналогодишната реколта. Договорена е и схема за националните доплащания за кампанията през тази и  следващата година.

Преди дни представители на тютюнопроизводителите от областите Шумен, Добрич, Силистра и Разград съобщиха, че се готвят за нов протест.  Те са изпратили декларация до президента и служебния министър на земеделието. В нея те посочват, че са недоволни от разпределението на парите от националните доплащания за различните сортове.

Промяната е извършена в периода между оставката на кабинета “Борисов” и съставянето на служебния кабинет. През това време работна група, в която влизат само представители на Института по аграрна икономика и Института по тютюна и тютюневите изделия, е променила ставките.

Това е довело до намалено доплащане на сорта “Каба кулак” с цели 44%, докато за сорта “Басма” то е 4%. И двата сорта се отглеждат в Северна България. На фона на това доплащането за сорта “Вирджиния” е увеличено с 50 на сто. Този сорт обаче се сади само в Южна България.

Производителите настояха процентът на намаление на доплащанията да се уеднакви за всички сортове. Те обявиха, че ще съобщят на 7 май къде и кога ще се състои протестът им. Не е ясно дали той ще бъде отменен, след като е договорена схема за националните доплащания.

 

Споделете.

Коментирайте

Close