Вкуси България със SlowTours.bg

НАП проверява брокери след сигнали за укриване на данъци (ВИДЕО)

0

Данъчните започнаха масови проверки на брокерите и агенциите за недвижими имоти заради множеството оплаквания от чужденци и българи, че агенциите хем ги товарят с много големи комисионни, хем не им издават касови бележки и не внасят дължимото върху тази услуга ДДС.

За последните два месеца НАП е получила над 100 сигнала от клиенти на агенции за недвижими имоти, които не са получили  касова бележка или друг счетоводен документ за платените от тях комисиони. По всички сигнали вървят проверки, като в 80% от случаите данните за данъчни нарушения се потвърждават, съобщиха от НАП.

Анализите на данъчните сочат, че у нас от десет агенции за имоти осем укриват данъци и осигуровки, съобщи bTV. Не издават касови бележки или пък ощетяват общини и държава като не си плащат всички държавни такси. Това става като се изповядват пред нотариусите сделки на пъти по-ниски цени от действителните пазарни. Отделно агенциите масово нямат никакви трудови договори с наетите от тях брокери. Нито ги осигуряват на минимална заплата, нито им плащат подоходни данъци.

Сред случаите има такива, при които платената комисиона достига до 2500 евро, като между купувача на имота и агенцията няма сключен договор, нито за платената сума е издаден документ. Санкцията за неиздаване на касова бележка от юридическо лице е 2000 лв., но може да достигне и до 10 000 лв. в случаите, в които се извършва дейност без касов апарат или от апарат без дистанционна връзка с НАП, напомня приходната администрация.

„Има различни сигнали, включително за големи агенции, други пък за тепърва навлизащи в бизнеса. Дали е породено от повечето сделки на пазара или просто се набляга такава практика и опити да се укриват такива приходи тепърва ще бъде установено”, коментира Николай Мишовски, директор в Националната агенция за приходите.

За пет години хазната е ощетена от пазара с недвижими имоти с над 800 милиона лева.

Сигнали от клиенти на некоректни посредници при покупко-продажба или наемане на недвижими имоти могат да се подават на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор или чрез електронна поща infocenter@nra.bg при гарантирана конфиденциалност на подателя.

НАП и Национално сдружение “Недвижими имоти” (НСНИ) започват информационна кампания за гражданите, съобщава dnevnik.bg. Брошура, която се разпространява в офисите на приходната агенция, НСНИ, нотариални кантори в страната и интернет дава практически съвети на гражданите как да действат при покупка, продажба или наемане на имот и какво да изискват от агенция- посредник, ако са решили да ползват такава. Брошурата подробно описва и данъчното облагане на доходите от продажба или наем на имот.

Според последните промени в закона, физическите лица, които отдават под наем имоти на други физически лица през 2013 г. трябва да подадат две данъчни декларации, а не една, както беше досега. Освен формулярът за облагане на доходите на физическите лица (Образец 2001), наемодателите на физически лица задължително подават и тримесечни декларации за облагане с авансов данък (Образец 4001). Срокът за първата такава декларация за 2013 г. е до края на април, напомнят от НАП. Гражданите, които са давали под наем имоти на фирми или самоосигуряващи се лица, декларират доходите си от наем само с годишната декларация за доходите и не подават формуляра за облагане с авансов данък.

Споделете.

Коментирайте

Close