Новата банкнота от 5 евро вече и с надпис на кирилица

0

Новата банкнота от пет евро е вече в обращение. На нея за пръв път е изписано на кирилица наименованието на единната валута “евро”, както и съкращението ЕЦБ (Европейска централна банка).

Така кирилицата влиза в употреба в еврозоната и разширява влиянието на еврото като глобална валута. Така над 200 млн. души по света, използващи кирилицата, сред които и българите като пълноправни граждани на Европейския съюз, ще могат да прочетат на своя национален език думата “евро”, изписана върху банкнотата.

След присъединяването на България към ЕС, в хода на разговорите с европейските ни партньори, възникна един странен за нашето общество спор относно правилното изписване на думата “евро”.

Този езиков спор стана причина за еднозначна консолидация на българските държавни институции около една безупречно мотивирана национална позиция.

Именно това институционално поведение успя да достигне до пълното разбиране от страна на нашите европейски партньори и до правилното изписване на думата “евро” на кирилица във всички официални документи на ЕС.

Споделете.

Коментирайте

Close