Вкуси България със SlowTours.bg

Японско-френски консорциум ще строи втората АЕЦ в Турция

0

Японско-френски консорциум ще строи втората АЕЦ в Турция- Министър-председателите на Турция и Япония Реджеп Ердоган и Шиндзо Абе подписаха в петък в Анкара междуправителствен договор за изграждането  на втората ядрена централав град Синоп, на брега на Черно море. Тя ще струва над 16 милиарда евро.

В изявление пред медиите Ердоган приветства подписването на документа, което представлява “много важна крачка по пътя към “стратегическо партньорство” между двете страни. Той отново подчерта доверието си в японската ядрена технология, независимо от инцидента в АЕЦ Фукушима през 2011 г.

“Ние взехме това решение въпреки инцидента. Това, което стана във Фукушима, разтревожи всички ни, но това са неща, които могат да се случат. Сега вече се прилагат по-ефикасни мерки, свързани с новите технологии”, посочи Ердоган. Японският му колега заяви, че неговата страна си е взела поуки от тежкия инцидент и ще работи за укрепването на нормите за ядрена безопасност на най-високо равнище.

Японската “Мицубиши Хеви Индъстрис” и френската “Арева” предлагат разработения съвместно от тях реактор Атмеа-1 с мощност от 1100 мегавата. Работата по изграждането на централата ще започне през 2017 г. Планирано е първата част от нея да заработи през 2023 г.

Турция иска да увеличи дела на електричеството, произведено от атомни централи, до 15% до 2030 г., заяви премиерът Ердоган. Целта е да се намали зависимостта на турската икономика от силното нарастване на внос на енергия от чужбина специално от Русия и Иран.

Първата турска АЕЦ ще бъде построена от Русия недалеч от средиземноморския град Мерсин в Аккую. Началото на строителните работи ще бъде в средата на 2015 г., а централата вероятно ще започне производство на електричество през 2019 г.

Турция планира строителство и на трета атомна централа.

Споделете.

Коментирайте

Close