Вкуси България със SlowTours.bg

Агросъвети за май: Засаждаме зеленчуците на полето (ВИДЕО)

0

През май приключва засаждането и засяването на почти всички зеленчукови култури на открито.

КултураСеитбена норма кг/дкаБрой растения в дка
Бамя2 – 36000 – 8000
Дини0,3 – 0,45800 – 1000
Краставици0,3 – 0,451500 – 2000
Пъпеши0,3 – 0,35800 – 1000
Чубрица0,088000 – 10000
Пипер късензасаждане10000 – 14000
Патладжанзасаждане3000 – 3500
Тиквички0,6 – 0,81200 – 1600

Трябва да се изградят и подпорните конструкции, извършва се подсаждане или прореждане на посевите, препоръчват от agro-consultant.net. Основните грижи през месеца са насочени към унищожаване на плевелите, поддържането на оптимална почвена влажност, правилно и навременно торене ( почвено и листно). През май започва появането на икономически най-важните болести и неприятели.

Ранните домати се засаждат най късно в началото на май. На 5-я – 7-я ден след засаждането се поливат, а 2-3 дни по-късно се и окопават. Започва и премахването на появилите се колтуци още докато са малки.

Средноранните домати започват да се засаждат около средата на май. Подходящите разстояния са 70-80 см между редовете, а в реда – 30 см за консервните сортове и 40 см за салатните, съветват от nivabg.com.

Обикновено ранните домати се засаждат по бразди при междуредово разстояние 75-80 см, а в редовете – 30-35 до 40 см.

Много подходяща схема на засаждане е и двуредовата лента при разстояние 110 см между лентите, 50-60 см между редовете в лентата и около 30 см в редовете. Веднага след засаждането на високорастящите сортове домати трябва да се поставят колове или да се изгради телена конструкция за опора.

Напръскайте доматите няколко дни след засаждането им с някой препарат срещу зараза от кафяви листни петна или картофена мана.

Не по-късно от 5-7 дни след засаждането им ги полейте, а до десетия ден ги и окопайте. С това окопаване може леко да загърлете растенията, като по този начин ще оформите и поливните бразди.

Ранният пипер се засажда най-късно до първите дни на май. По-късно засаденият по същество е средно ранен.

Средноранният пипер започва да се засажда още през първата половина на май , по-рано или по-късно според метеорологичните условия в района.

Пиперът се засажда по бразди при междуредово разстояние 60 см и 15 см в редовете, но много подходяща е и двуредовата лента – 100 см между лентите, 40-50 см между редовете в лентата и 15 см между растенията в редовете. Стара практика е да се засаждат по две растения в гнездо, но в такъв случай разстоянието между отделните двойки в реда трябва да е почти двойно по-голяма – 25 см.

Не пропускайте няколко дни след засаждането на разсадите да проверите дали всички растения са се прихванали. На мястото на загиналите засадете нови.

Окопайте пипера 10-12 дни след засаждането му. До този момент поливайте само в краен случай. Лекото завяхване през обедните часове не е указание за напояване. Поливането със студена вода може да забави развитието на корените, а с това и на целите растения. С окопаването може да подхраните растенията с 1,5 до 20 кг амониева селитра на 100 кв. метра и едва тогава полейте.

Поддържайте правилен температурен режим в полиетиленовата оранжерия. Имайте предвид, че температури над 30 градуса, напълно възможни в слънчевите майски дни, се отразяват крайно отрицателно на растенията, окапват цветове и завръзи.

Патладжанът се засажда по същото време, по което и пиперът. Подходящите разстояния са 5-70 см между редовете и 50-60 см в реда.

Краставиците може да се засаждат (ако е отгледан разсад) или да се засяват семената направо в почвата още от началото на месеца. Подходящи разстояния са 90 см между редовете и 40 см между растенията в реда. Веднага след засаждането (засяването) се изгражда и телената конструкция.

Готварските тиквички за ранно производство се засяват в началото на май. Подходящи разстояния са от 80 до 120 см между редовете и от 50 до 100 см между растенията в реда. Изборът на разстоянията се определя от почвените условия, сорта и удобството за работа.

Дините и пъпешите, засяването на които е започнало в Южна България, вече може да се засяват и на север от Балкана. Най-удобният начин на сеитба за малкото дворно стопанство е гнездовата сеитба. Отгледаният разсад се засажда няколко дни след поникването на семената на открито. Разсадът трябва да е развил 3-4 същински листа. Гнездата на дините се разполагат на разстояние 1 на 2 м, а на пъпешите – 1,5 на 0,5 метра.

Градинският фасул, чиято сеитба приключва в началото на май, се окопава щом никнещите растения очертаят редовете. Второто окопаване е 10-15 дни след първото. Заедно с него се извършва и прореждането, където то се налага.

Бамята се засява през втората половина и към края на месеца, когато температурата на въздуха се задържа над 20°С. Градинарите сполучливо са свързали срока на засяването и с цъфтежа на акацията.

Салатите, отглеждани на открито, през май достигат нормалната си големина и постепенно освобождават заеманата от тях площ. Непосредствено след прибирането им почвата се подготвя за отглеждане на домати, краставици, зелен фасул и др.

Морковите, засети преди зимата, стават готови за прибиране към края на май. Ранните пролетни посеви се прореждат втори път. При това прореждане някои кореноплоди може да се използват в домакинството.

Репичките, отглеждани на открито, стават годни за консумация. Не бива да се закъснява с прибирането им, защото загрубяват и изкуфяват.

Ранните картофи се окопават трети път и леко се загърлят. Тази практика се извършва преди цъфтежа. По време на цъфтежа се образуват и клубени, които може да се използват в домакинството.

Лукът отглеждан от семе, и водният лук, отглеждан чрез разсад, редовно се поливат, за да се поддържа висока влажност на почвата. Лукът, отглеждан от арпаджик се полива при нужда.

Ранното зеле и ранният карфиол през месеца се окопават за трети път, ако растенията не са достигнали развитие, което прави невъзможна употребата на почвообработващи средства. При благоприятни условия  и навременно засаждане към края на месеца започва прибирането на реколтата.

Около средата на месеца може да се очаква появата на колорадския бръмбар, който освен картофите, напада и патладжана. Наблюдавайте и пръскайте едва когато яйцата са се излюпили, ларвите са понараснали и вредата вече е видима.

Картофената мана обикновено се появява към края на месеца. Забележите ли първите петна, пръскайте както картофите, така и доматите с препарат със системно действие.

Споделете.

Коментирайте

Close