Агросъвети за май: Пазете посевите от болести и неприятели

0

През май продължава сеитбата на някои култури, прави се първо окопаване на посевите, опазването от болести и неприятели е от първостепенно значение.

Сеитбата на царевицата продължава в съответствие с настъпването на благоприятните условия в по-хладните места, както и в основните производителни райони. Многобройни опити са установили, че добивът на зърно чувствително намалява със закъсняването на сеитбата, посочва Nivabg.com.

Условията са благоприятни за сеитба на сорго. Смята се, че от него се получават по-добри резултати отколкото от късните царевични посеви. При това зърното му е висококачествен концентриран фураж за животните, припомнят от nivabg.com.

От изключително важно значение за успеха на царевичното производството е първото окопаване на посевите. То трябва да бъде извършено щом поникналите растения очертаят редовете и развият 3-4 листа. Второто окопаване се налага след 2-3 седмици, т. е. през същия месец май.

Окопаването на слънчогледа е също най-важното звено от системата агротехнически мерки за получаване на желания резултат. То може да е второ или трето по ред през месеца, в зависимост от срока на сеитбата и степента на заплевеляване, но трябва да бъде извършено още в началната фаза от развитието на бързо никнещите и избуяващи плевели.

За сеитбата на фъстъци все още има време, но на приемливи добиви и добро качество не може да се разчита, ако тя е извършена още в първите дни на месеца и не по-късно от 10-ти. До това време може да опитат и любители от Северна България, където тази култура не е типична, но опити на любители са давали задоволителен за тях резултат.

Опазването от болести и неприятели на посевите е много важно.

При житните култури трябва да се установи дали има брашнеста мана, листни и стъблени ръжди, септориоза, листни въшки, житни мухи, пиявици и най-вече житни дървеници, съветват от agro-consultant.net.

При царевицата и слънчогледа мерките включват третиране с хербициди или двукратно окопаване и загърляне. С първото окопаване е добре да се извърши и азотно подхранване.

При памука и фъстъците трябва да се изберат подходящите хербициди, които се внасят след сеитба,  преди поникване на културата, или вегетационно. При избирането на един от двата начина на използване на хербицидите трябва да се отчете фазата на развитие на културата и фазата на плевела.

При тютюна преди изнасяне на разсада на полето направете поредното пръскане с инсектициди, които действат едновременно на тютюневия трипс и листните въшки. Използвайте следните инсектициди – Би 58 – 200 мл/дка , Вазтак 10ЕК – 30 мл/дка, Нуреле Д – 70мл/дка и др. Непосредствено преди разсаждане на тютюна можете да приложите следните почвени хербициди: Гоал 2 Е – 100 мл/дка, Девринол 4 Ф – 400 мл/дка, Кобра 33 ЕК – 400 мл/дка и др.

Може да се очаква завършването на миграцията и началото на яйцеснасането на вредната житна дървеница, масовото развитие на ларвите на житната пиявица, масов летеж и начало на яйцеснасането на пшеничения трипс, нападения от възрастните форми на сивия царевичен хоботник, обикновения цвеклов хоботник, черния цвеклов хоботник, които нападат царевицата и слънчогледа, летеж и яйцеснане на колорадския бръмбар, намножаването на листни въшки, повишена степен на прояви на брашнеста мана по пшеницата и ечемика, както и на фузариоза, кафява и жълта ръжда. Пръсканията срещу тези болести и неприятели трябва да се провеждат над прага на икономическата им вредност и по сигнал на отделите за растителна защита на БАБХ.

Споделете.

Коментирайте

Close