InVigor_Promo

Антоанета Божинова: В магазините няма български зарзават

0

Инж. Антоанета Божинова, изпълнителен директор на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци

Г-жо Божинова, кои са основните проблеми в консервната промишленост у нас?

– На първо място това е осигуряването на качествена суровина за производството, такава от каквато имат нужда предприятията. Друг основен проблем е недостигът на работна ръка. Заради сезонността на работата в производството на консервирани плодове и зеленчуци, все по-малко млади хора се насочват към този бранш. Ако още се забави решаването на този проблем, след това ще бъде късно. А могат да се намерят най-различни форми за справяне с недостига на работна ръка. Третият основен проблем е липсата на достатъчно добри сортове , които да са устойчиви на променените климатични условия. За съжаление в момента науката у нас мисли най-вече как да оцелее, а докато е така, няма как да се правят ефективни изследвания за създаване на подобни сортове плодове и зеленчуци. Нашите преработвателни предприятия се опитват да работят с изцяло български суровини, които са на много по високо качество от вносните, включително и вкусово. Но вече има и сортове като куртова капия, който не произвеждаме и за съжаление трябва да внасяме от Сърбия.

Напоследък все по-често се говори за това, че плодовете и зеленчуците – българско производство, вече липсват в магазините ни. Намерихте ли някакъв общ език с големите търговски вериги за преустановяване на тази тенденция?

– Не. Преди повече от година голяма част от производителите на плодове и зеленчуци изразиха недоволството си от политиката на големите вериги магазини. Предприехме инициатива за законодателни промени. Експертите ни създадоха нов законопроект, който вече повече от година отлежава в НС, защото не срещнахме подкрепата на държавните институции, сред които и Министерството на икономиката. И сега нашите производители продължават да търпят диктата на големите вериги. Както казах в началото на този форум българските плодове и зеленчуци или въобще ги няма в магазините, или ако ги има, те са с по-ниско качество в сравнение с онези, които изнасяме.

За кои страни изнасяме преработени български плодове и зеленчуци?

– Консерви на доматена основа, лютеници, тиквички и мармалади изнасяме основно за Германия и САЩ. Опитваме се да си върнем и руския пазар, който загубихме, но това ще стане трудно, защото оставената от нас ниша е заета от други вносители.

Каква подкрепа оказва Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци на своите членове?

– В момента реализираме един много хубав тригодишен проект на стойност 3 млн. евро, чиято цел е популяризиране на българските плодови и зеленчукови консерви чрез участието на наши членове на изложения в Румъния, Полша и Германия. Така искаме да направим нашите продукти по-познати за потребителите на тези страни. Финансирането на този проект е разпределено така: 50% европейски средства, 30% от националния бюджет и 20% от нашата организация. Имаме амбиции да реализираме и други проекти.

Agrotv.bg

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close