Kinto

Арендатор изсече 3000 черешови дървета в църковен имот

0

Арендатор от Асеновград отсече 3000 черешови дръвчета върху масив от 120 декара край град Стамболийски. Земята е собственост на кричимския манастир „Рождество Богородично“, а църквата обявила за невалиден договора за ползването й.

В знак на протест създателят на масива – Валентин Кичуков, нарежда на работниците си да отсекат дръвчетата. Преди това той получава нотариална покана да напусне градината и да я предаде на манастира.

През 1998г. мястото е сметище на пловдивския ж. р. Тракия. Кичуков се договаря с тогавашния игумен на „Рождество Богородично” отец Боян да ремонтира обителта и да смени дограмата.После облагородява земята около манастира и създава черешовата градина. Сключва договор за ползването й за период от 30 години.

През 2001 г. Пловдивската митрополия прекратява договора и подписва нов, но за срок от 15 години. Подписан е от покойния вече митрополит Арсений и от главната счетоводителка Елена Петрова.

Сега игуменът на манастира отец Еленко казва, че тя не е имала право да сключва договори, затова документът е невалиден и трябва да се прекрати. Духовникът предприема мерки и изпраща нотариалната покана на Кичуков да напусне имота.

„Вложих 75 000 долара за ремонта на манастира. После плащах годишен наем за масива от 1380 лв. След 12 години получих нотариална покана да освободя нивата до 14.00 часа, тъй като тогава манастирът ще влезе във владение“, обяснява арендаторът. Той изчислява загубите си на близо 70 000 лева, тъй като тази година реколтата е добра и се очаквало да набере около 50 тона череши.

Кичуков изпраща няколко писма до митрополията, опитва се да постигне нови договорки, готов е годишният наем да се вдигне четирикратно, но хората на дядо Николай отказват. Не помага и подкрепата на Съюза на предприемачите в Асеновград, откъдето също изпращат две писма в подкрепа на Кичуков до митрополията и Светия Синод.

Друга е позицията на игумена на манастира отец Еленко. Той твърди, че договорът за наем на масива е 11 германски марки годишно на декар, а ремонт на обителта изобщо не е правен.

Отец Еленко

Отец Еленко                                                                                                                                  Сн. ТВ САТ

„Предложихме на Валентин Кичуков да сключим нов договор за срок от три години, но той не се съгласи“, разказва отец Еленко.

По същия начин преди месец арендаторът губи друг овощен масив в района на с. Стоево. Там отглеждал череши върху 200 дка църковен имот. Градината обаче бил дадена за ползване на други арендатори от Араповския манастир, който е собственик на земята.

Междувременно казусът с отсечените череши влезе в прокуратурата. Държавното обвинение е поело случая, образувано е дело.

Масивът се охранява от специално наета фирма. Кичуков е задължен да събори направените от него стопански постройки.

Споделете.

Коментирайте

Close