InVigor_Promo

Арсен в бирата тровел хората

0

Бирата може да е отровна за любителите на светлото пиво, тъй като тя съдържа отровния химичен елемент арсен. Според германски учени, изследвали проблема, металоидът попада в пивото, след като то се филтрира, за да добие светлия си кехлибарен цвят.

Нивото на арсена в повечето от тестваните бирени образци надвишавало над два пъти разрешените нива на този химичен елемент в питейната вода. Той попадал в бирата заради диатомичната пръст – натурален продукт, добиван в мините, който съдържа желязо и други метали и се използва като филтриращо вещество.

Химиците едва сега откриват присъствието на арсена в бирата, защото методите им за химически анализ са се усъвършенствали. Констатираните количества в бирата не трябва да тревожат потребителите, успокоява проф. Роджър Боултън от Калифорнийския университет. Подобни наличности на арсен има в праха от въздуха и в други хранителни продукти. Диатомичната пръст се използва за отстраняването на растителните утайки в пивото, които го помътняват. Филтрирането е продиктувано от чисто естетически съображения, за да може налятата в чашата бира да бъде бистра и искряща.

Въпросът за арсена в бирата бе повдигнат преди броени дни от Мехмет Чоелхан, изследовател в Техническия университет в Мюнхен. Повечето от тестваните от екипа му 360 марки пиво в Германия имали следи от този елемент. Някои от тях съдържали 25 частици на милиард, което значително надвишава 10-те частици на милиард, разрешени от здравните власти за питейната вода на САЩ.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close