Вкуси България със SlowTours.bg

Балкански изби показват над 500 вина на фестивал в София (ВИДЕО)

0

Над 60 изби от 10 държави участват в Балканския винен конкурс и фестивал, който се откри в гранд-хотел „София“. Българските участници са около 50. Избите ще представят над 500 вина, които гостите на феста могат да дегустират. Целта на феста е да демонстрира какви възможности за развитие на винен туризъм има в Балканския регион, заяви  при откриването на конференцията „Виното и виненият туризъм на Балканите – Възможности за развитие и сътрудничество” в петък председателят на Балканската асоциация на винопроизводителите Галина Нифору.

Тази година в надпреварата за приза в конкурса ще участват вина и от Армения, Грузия, Унгария, Чехия. Сериозно присъствие имат балканските изби. През последните години България показа активно производство на елитни бели и червени вина от международни и местни сортове. Словенските вина предизвикаха огромен интерес, хърватските местни сортове бяха определени като „ ароматите на годината“, а Сърбия също започна да произвежда вина от световна класа.

Гръцките сортове бяха приети от много световни сомелиери, винени професионалисти и консуматори. А винопроизводството и винената култура в Турция заеха много силни позиции.

Румъния като родина на отлични вина от местни и международни сортове също се изкатери в класациите на винените експерти. Македония, която произвежда и топ вина, и лесни за консумация ежедневни вина, намери своето място с местни балкански сортове. Ако прибавим и интересните вина, идващи от Черна Гора, Босна и Херцеговина, Албания, Унгария и Молдова е очевидно, че става въпрос за винена революция на Балканите, коментират от Балканската асоциация на винопроизводителите.

Журито в конкурса е съставено от експерти от над 15 страни, сред които Русия, САЩ, Англия и Гърция. Председател е Константинос Лазаракис от Гърция, все още единственият Master of Wine на Балканския полуостров и в Югоизточна Европа. Още двама Masters of Wine ще съдийстват на тазгодишното второ издание на конкурса – Кристи Кентърбъри от Ню Йорк, сертифициран сомелиер от Court of Master Sommelier, винен писател и баер за вериги супермаркети и ресторанти и Андреас Викхоф от Австрия, управляващ директор на Premium Estates of Austria – организация на водещи винарски изби в Австрия.

Производството на вино у нас е свито заради икономическата криза. През 2012 г. износът ни е бил със 7,4% по-висок, но въпреки това нивата са същите, като през 2005 г. Все пак има трайна тенденция към повишаване на произведените количества.

Българските винари продължават да посочват като основен проблем слабото промотиране и реклама на нашето вино зад граница. От Асоциацията на износителите на вино са се заели да организират рекламна кампания, като основните таргет групи са в  САЩ, Индия и Китай. На винения фестивал в Милано са участвали 30 изби от Балканите, 12 от които български.

Има идея виното от региона на Балканите да се популяризира под обща марка при съвместно представяне в чужбина. “Балканите се нуждаят от съвместно излизане на международните пазари”, казва председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов. Това е и целта на втория Балкански винен конкурс и фестивал, който ще се провежда до 19 май в София.

По думите на Галина Нифору, при съвместно излизане на международни пазари Балканите заемат пето място в света като производители и износители на вино след Франция, Италия, Испания и САЩ.

Първият опит за брандиране на балканския регион чрез конкурс и фестивал привлече почти 400 вина от 9 страни и 90 производители, а около 60 винарски изби представиха вината си пред любопитната публика в Гранд Хотел София от 16-17 юни 2012.

Споделете.

Коментирайте

Close