България губи 1 млрд. лв. годишно от контрабанда на плодове и зеленчуци

0

България губи около 1 милиард лева от невнесено ДДС само от контрабанда на плодове и зеленчуци, твърди председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев, цитиран от “Преса”. По цялата хранителна верига загубата достига драматичните за хазната 5 милиарда лева. Контрабандата в последно време се е насочила към внос на занижени цени, например редовно се хващат документи, според които доматите от Гърция струват 10 евроцента или 20 стотинки. Така дължимият ДДС е 4 стотинки, но на пазарите същите домати се продават по 1.5-2.00 лева и данъка е над 35 стотинки. Схемата се допълва от многобройните черноборсаджии с документи, че са земеделски производители. Те работят без касови апарати и ползват големи данъчни облекчения.

Този проблем е създаден от действията на земеделското министерство, които издават документ за земеделски производител на всеки, който подаде документи, без да се провери на място дали има право на това или не, смята Стойчев. Той се е опитал да разговаря с министър Найденов, но неуспешно.

Зам.-председателят на Асоциацията на земеделските производители в България Цветан Цеков пък твърди, че от 300 камиона с плодове и зеленчуци, инспекторите на Агенцията по храните проверяват само един.

Споделете.

Коментирайте

Close