Вкуси България със SlowTours.bg

ВЕИ компаниите: Ограничаването на мощностите е незаконно

0

Българските компании, които се занимават с възобновяеми енергоизточници, скочиха срещу разпореждането на “Електроенергийния системен оператор“ (ЕСО) за ограничаване работата на производителите на ток от ВЕИ. То е незаконно, заявиха от Българската фотоволтаична асоциация (БФА) в петък, когато за пореден ден мощностите на слънчевите и вятърните централи са намалени заради рекордно ниското потребление на ток.

Ограниченията се налагат за 15-ти път от началото на април. От края на месеца рестрикциите са ежедневни. Преди няколко дни на електроразпределителните дружества бе наредено да не изкупуват 40 процента от производството на ВЕИ-централи с мощност над 30 KW.

Намалението на мощностите им противоречи на европейските евродирективи, заявяват от БФА. В същото време от ЕСО твърдят, че Законът за енергетиката им дава право едностранно да ограничават производството на ток, когато е застрашена стабилността на доставките.

“Въпреки прилаганите незаконни ограничителни мерки срещу екологичните централи, потребителите на електроенергия ще получат същата фактура в края на месеца със същия процент зелена добавка“, се посочва в становище на производителите на алтернативна електроенергия.

От БФА напомнят, че намаляването на мощностите им заедно с въведената в края на септември 2012 г. за ВЕИ-централите такса за достъп да енергийната мрежа отнемат 64% от приходите им и това създава заплаха за 1600 фирми.

“Реалните проблеми в българската енергетика не са в сектора на екологичните централи – те са изградени с частни капитали при ясна законова рамка, не са и само в електроразпределителните предприятия. Истинските проблеми се крият в неефективното и непрозрачно управление на енергетиката, където се генерират милиардни разходи, които не се показват във фактурата за потребление на електроенергия“, се казва в изявлението на асоциацията.

Компаниите от ВЕИ сектора призоваха икономическият министър да обяви причините за тежкото финансово състояние на НЕК, за забавянето с месеци на плащанията към производителите на електрическа енергия, крайните снабдители и останалите контрагенти.

В изявлението на БФА се казва: “Енергийната система на страната не е пред колапс, няма опасност за електроснабдяването, тази заблуда се доказва и с ежедневните данни, публикувани на сайта на ЕСО. Затова исканията на сектора са да има законност в страната и незабавно да се прекратят ограниченията за зелените централи“.

Споделете.

Коментирайте

Close