„Грийнпийс“ обвини “Синджента” за измирането на пчелите

0

Екологичната организация „Грийнпийс” обвини компанията за производство на пестициди “Синджета” за масовото измиране на пчелите. Еколозите предупредиха  акционерите на „Синджента”, че с продукцията  си компанията сериозно застрашава и предизвиква спад на пчелните популации в световен мащаб.

Унищожителният пестицид на „Синджента” тиаметоксам е свързван с намаляването на пчелите. Активисти и пчелари извършиха мирна демонстрация по време на годишната среща на акционерите в Базел, Швейцария, докато представители на „Грийнпийс” и Европейската координация на пчеларите отправиха въпроси към компанията относно финансовия риск, както и риска за репутацията на компанията при евентуална забрана за използване на пестицидите.

Без пчелите и тяхното естествено опрашване, цели екосистеми, както и глобалното производство на храна биха били жестоко засегнати. Миналият месец Европейската комисия отправи предложение за забрана за пестицидите, които убиват пчелите, произвеждани от компании като „Синджента” и „Байер”.

„По-малко от седмица преди гласуването на ЕС за забрана на три от най-опасните пестициди, убиващи пчелите, „Грийнпийс” пита докога „Синджента” ще отрича научните доказателства, показващи, че нейните продукти са свързани с глобалния спад на пчелните популации“ , казва Матиас Вютрих, кампейнър по екологично земеделие в Швейцария, който води проекта за пчелите в „Грийнпийс” на европейско ниво. „Докато мултинационални земеделски корпорации като „Синджента” и „Байер” се интересуват единствено от печалбата, тейните пестициди,  излагат пчелите и други опрашители на риск.“

В понеделник, 29-ти април страните-членки на ЕС ще гласуват за втори път предложението на еврокомисията да забрани три неоникотинови пестицида (тиаметоксам на „Синджента”, клотианидин и имидаклоприд на „Байер”).  Мнозинството от страните подкрепиха забраната на предишното гласуване на 15 март, но не можаха да постигнат необходимото мнозинство.  Ако не бъде постигнато мнозинство от гласуването на страните-членки, Еврокомисията има правото да наложи забрана, която да влезе в сила най-рано през юли 2013 година. Пестицидната индустрия започна яростна кампания, за да избегне забраната и запази печалбите си за сметка на пчелите.

Франческо Панела, говорител на Европейската координация на пчеларите, който присъства на срещата на „Синджента” с „Грийнпийс”, каза:  „Тази забрана би могла да бъде стъпка в правилната посока за спасяване на пчелите ни, както и да осигури добра храна и добри фермерски практики в Европа. Неоникотиноидите са отровни за околната среда и в дългосрочен аскепт причиняват замърсявания на водата и почвата. Тяхната широка употреба, комбинирана с изключителния им невротоксичен ефект, допринася в голяма степен за драматичното отслабване и спад в популациите на пчелите и много други важни опрашители.

Най-новият доклад на „Грийнпийс”, „Пчелите намаляват“, показва, че намаляването им е в резултат от много фактори, включващи климатичните промени, болести и паразити, но голям ефект оказват също и индустриалните земеделски практики.  Научни доказателства подчертават смъртоносната роля на някои пестициди, включително убиващите неоникотиноиди, продавани от „Байер” и „Синджента”. Докладът идентифицира приоритетно седем пестицида, които трябва да бъдат забранени, заради токсичния им ефект върху пчелите. Списъкът включва имидаклоприд и клотианидин на Байер, тиаметоксам на Синджента, фипронил и хлорпирифос на БАСФ, както и циперметрин и делтаметрин, произвеждани от други компании.  Елиминирането на тези убийци на пчели е само първата стъпка към запазването на пчелите и земеделието в Европа. Единственото дългосрочно решение е смяна на интензивното химическо земеделие с екологични фермерски практики.

Споделете.

Коментирайте

Close