Вкуси България със SlowTours.bg

Гръцката "Актор" ще строи завода за боклук в София

0

Гръцката компания “Актор-Хелектор” спечели поръчката за строителството на завода за боклук в София, съобщиха в петък от Столичната община.  От общо 11 кандидати, които подадоха оферти, на финала са останали само двете с най-високите цени за изграждането на съоръжението, но с най-ниски експлоатационни разходи. Това означава, че дългосрочно изграждането на завода ще излезе най-евтино за столичани и повишаването на такса смет ще бъде минимално.

Победителят е определен със сложна комплексна оценка, която превес имат именно разходите за експлоатация на съоръжението, което трябва да има живот най-малко 30 години. Така на първо място комисията е класирала гръцкото обединение “Актор-Хелектор” със 181.53 точки. На второ остава консорциум “Садината 2012”, в който влизат германската “Хохтийф” и “ПСТ Холдинг” със 149.23 точки.

Така на практика на финала останаха фирмите, които обжалваха първия търг за завода за боклук, който беше прекратен по настояване на Европейската комисия, припомня Медиапул. Тогава накрая също останаха две компании, като първото място беше за българо-германското обединение “Станилов-Хут”, а второто за “Хелектор-Хохтийф”. Именно гръцката и германската компания се оплакаха в Брюксел, който поиска отмяна на търга с официален мотив прекалено високи стойности на проекта и настоя за неговото поевтиняване.

“Актор-Хелектор” печели с най-високата цена за изграждането на завода за боклук – над 213.4 млн. лв. без ДДС. Цената им за преработка на битовите отпадъци, която има по-голяма тежест е 60.69 лв./тон. Гърците получиха и най-високата техническа оценка за проекта си – 81.53 точки.

Класираният на първо място участник е акцентирал в техническото си предложение на производството на RDF-гориво от отпадъците. Това гориво ще се използва от “Топлофикация София“ и по проект ще намали с минимум 10% използването на природен газ при производството на топлинна енергия. Производството на по-големи количества RDF-гориво е в интерес на гражданите, е посочено в съобщението на Столична община.

В него се казва още, че класираният на първо място участник е защитил високи показатели на количеството материали, които ще се рециклират. Гърците са предложили и модерни сортиращи технологии с устройства, които разпознават различните типове отпадъци и автоматично ги отделят от лентата.

Обединението “Актор-Хелектор” е предложило и най-ниски количества на отпадъци за депониране. Приоритет в политиката на Столична община, както и на ЕС, е чувствителното намаляване на отпадъците за депониране. Отчисленията, които плащат общините за депониране на отпадъци на тон нарастват от 15 лв. за тон през 2013 г. на 35 лв. за тон през 2014 г., се казва в съобщението на Столична община.

Гръцката компания “Хелектор” е една от най-големите на Балканите. “Актор” е нейна дъщерна фирма, която построи у нас отсечката от Нова Загора до Ямбол на магистрала “Тракия”, а в момента изгражда 15-километровия участък от Сандански до ГКПП “Кулата” на магистрала “Струма”.

Класираният на второ място консорциум “Садината 2012” даде цена за построяването на завода за отпадъци над 204.8 млн. лв., а цената за преработката им беше най-висока – 72.43 лв./тон. Техническото им предложение за проекта беше оценено с 65.44 точки.

Споделете.

Коментирайте

Close