Добивът на царевица скача с 30% с подземно капково напояване

Добивите от царевица и соя може да нараснат до 30% с нова система за подземно капково напояване.

„Компанията John Deere е разработила технологии, предназначени за редови култури, като царевица, соя и др. Вече над 10 години се провеждат тестове на този вид напояване и те категорично показват, че добивите нарастват с 30 на сто. Може би инсталирането на тази система е малко по-скъпо отколкото при останалите, но практиката показва, че с времето тя може да оптимизира използването на водните ресурси с 99 %“, съобщава американското списание за земеделие Farm Journal. Въпреки, че системите са проектирани за по-кратък срок на живот, тест на John Deere е показал, че те могат да функционират без проблеми от 15 до 25 години.

Предимствата на тази система са по-високи и стабилни добиви,  и по-качествено зърно, оптимално  използване на поливната вода, прецизно торене без пилеене на скъпите торове. А разходът за труд и електроенергия намаляват. Възвращаемостта на вложените средства е от една до две години, посочва в. „Гласът на фермера“.

„Разработването на една такава подземна напоителна система варира според почвените характеристики, плътността, качеството на водата и т.н.“, казва Jim Chambers, мениджър технологични решения в John Deere Water.
Системата за подземно капково напояване на John Deere може да бъде свързана със системата Field Connect за дистанционно събиране на данни, която проследява нивото на влага в почвата посредством датчици, разположени на различна дълбочина.

„Посредством различната дълбочина на разположението на датчиците на момента може да се реагира при дъжд, например“, казва Chambers. Така че в крайна сметка, системата за подземно капково напояване използва една трета от водата, която използват другите напоителни системи.

Друго предимство на системата е прецизното дозиране на торовете и препаратите за растителна защита. Системата преминава тестове във все повече части на света, и навсякъде, при всякакви условия доказва своите предимства и навсякъде е регистрирано значително увеличение на добивите.

От John Deere предлагат дюзи с различни размери, които се съобразяват с нуждите на конкретната култура, както и система за компенсиране на налягането за хълмисти терени.

„Капково напояване вече се предлага не само за овощни градини, лозя и зеленчуци. Това е нова тенденция за повишаване на производителността на площите, засети със зърнени култури. Подземното капково напояване е инсталирано 40-50 см под земята, а срокът на експлоатацията му е 5-6 години. Това дава изключително добри резултати и вече има пилотни проекти в Италия и Испания на царевични полета, където се постигат добиви от повече от 1700 кг на декар. Това при дъждовално, при фрегатно или какъвто и да е друг вид напояване не може да стане. Максимумът, който може да се постигне там е от 1300 до 1500 кг на декар в изключителни случаи. Ние получаваме 20 процента повече производителност на единица площ“, коментира пред „Гласът на фермера“ Стефан Христов, генерален мениджър на фирма „Мегатрон“, официален представите на бранда John Deere за България.

За Екатерина Терзиева

Вижте също

Оръдия срещу градушка защитават хиляди декари с овошки край Пловдив и Бургас

Оръдия срещу градушка зашитават хиляди декари с овощни градини на италианската компания Santorelli в областите Пловдив и Бургас

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *