Доматите "Биволско сърце" може да изчезнат

0

Прочутите домати “Биволско сърце” или пъстрия патладжан могат да изчезнат от пазара, ако Европейската комисия  въведе нови норми за видовете семена и разсад. Тогава на пазара ще се допускат само семена, които са официално регистрирани и отговарят на нормите, определени от ЕС. Това предвижда проекторешение на Брюксел, което се подготвя вече пет години, съобщава Български фермер. То предвижда въвеждане на сериозни регулации в търговията с разсад и ограничаване на различните видове семена. Противоречията около проектозакона са големи тъй като промените в текста са инициирани от лобисти на големи агрокомпании.

Същевременно неправителствени организации предупреждават, че редки сортове разсад може да изчезнат ако подобен закон бъде приет. Още през 2011 година Европейският съд забрани търговията с нерегистриран разсад. Новият проектозакон цели ограничаване на различните видове с цел въвеждане на стандартни норми и приблизително еднакви условия в хранителния сектор.

„В момента имаме около 6 500 различни сортове, от които 5 000 до 6 000 не са официално регистрирани”, казва говорителката на аграрната неправителствена организация „Архе Ноа” пред сайта на австрийската национална телевизия. Тя и колегите й предупреждават, че подобен закон силно застрашава биоразнообразието. Много от редките регионални сортове не можели да изпълнят строгите норми на Комисията и били на път да изчезнат.

Критици на строгото нормиране на разсад твърдят, че подобен закон е най-вече в полза на големи компании. Те от своя страна твърдят, че по този начин искали да гарантират високо и еднакво качество за потребителите. Но скептици смятат, че компаниите могат по-лесно да контролират пазара и кои продукти да стигат до потребителя. С новия закон, който позволява само определени видове зеленчуци и плодове, щели да се отърват от малки, регионални конкуренти, които търгуват редки, местни сортове.

Споделете.

Коментирайте

Close