Вкуси България със SlowTours.bg

Европейската комисия забрани смъртоносните за пчелите пестициди

0

Европейската комисия получи разрешение да забрани за две години използването на три смъртоносни за пчелите пестициди в рамките на Съюза, считано от 1 юли.

“Мнозинството от 15 държави членки на ЕС ще подкрепят Комисията, която ще забрани три инсектицида”, съобщи ЕК на страницата си в Twitter. Германия, която се въздържа по време на първото гласуване на 15 март, е сред привържениците на забраната, въпреки че германската компания “Байер”, продаваща заедно с швейцарската “Синджента” забранени пестициди, оказва огромен натиск.

15 държави членки на ЕС, сред които и България, са подкрепили ограничението, осем държави членки са гласували против, а четири са се въздържали.

Въпреки че при гласуването не е имало квалифицирано мнозинство за пълна забрана на пестицидите, решението дава възможност на ЕК да наложи двугодишно ограничение за тяхното използване.

Италия, която гласува за забраната на първия вот през март, се присъедини към лагера на опозицията, защото не е получила възможност да третира културите преди цъфтежа. И двете държави разполагат с по 29 гласа.

Още седем страни, сред които и Великобритания и Унгария, също гласуваха за забраната, а четири се въздържаха. Комисията счете, че разполага с достатъчно подкрепа по време на гласуването, за да реши да забрани трите неоникотиноида – клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам, които се съдържат в пестициди на  “Байер” и “Синджента”.

Еврокомисията възнамерява да забрани използването им за две години за четири типа култури – царевица, рапица, слънчоглед и памук. Забраната ще бъде пропорционална, защото ще се отнася само за някои култури и някои периоди от годината, в които пчелите са активни. Ветото е с 2-годишен изпитателен срок, за да се види какъв ще е ефектът върху пчелната популация. След това ще се вземе решение дали забраната да стане постоянна.

Решението е сериозен удар за химическата индустрия и особено за “Байер” и “Синджента”. Те твърдят, че то ще доведе до загуба от 17 млрд. евро и 50 хил. работни места за срок от пет години. Унищожението в пчелната популация в Европа заради пестицидите за една година обаче носи 15 млрд. евро загуба.

В България темата също имаше широк отзвук. Пчеларите организираха национален протест, тъй като при първото гласуване България зае позиция “въздържал се”. Лично премиерът Марин Райков обеща, че страната ни ще гласува “против” използването на неоникотиноиди.

Споделете.

Коментирайте

Close