Вкуси България със SlowTours.bg

ЕК вдигна ограниченията за чумата по свинете в Унгария

0

Ограниченията заради класическата чума по свинете в Унгария вече са вдигнати, след като Постоянният комитет по здравето на животните и експерти на държавите-членки единодушно подкрепиха предложението на Европейската комисията за премахване на рестрикциите. През последните шест години за справяне с болестта Будапеща получи европейска финансиране от над  € 1,500,000. Унгария съобщи, че според направените наблюдения през 2012 г. и началото на 2013 г., заразата е ликвидирана.

Класическата чума по свинете е силно заразна вирусна болест, която може да се разпространи чрез търговията с живи животни, прясно свинско месо и продукти, базирани на свинското. Когато болестта се появи в Унгария, Европейският съюз предприе широк набор от мерки и търговски ограничения, за да се избегне по-нататъшното й разпространение.

Болестта вече успешно е ликвидирана в Централна Европа, която бе огнище на инфекцията. През 2012 г., с премахването на ограниченията в Германия, се смята, че чумата е успешно ликвидирана и в Западна Европа. Ограничения засега остават на места в  България, Румъния и Латвия.

Справянето с болестта през последните 10 г. помогна да се увеличи производството на свинско месо и продукти, както и износът им от държавите-членки за целия свят.

 

Споделете.

Коментирайте

Close