ЕК поиска 14 страни да върнат в бюджета грешно похарчени €230 млн.

0

Европейската комисия поиска 14 държави-членки да върнат в общия бюджет €230 милиона от земеделските фондове на ЕС, похарчени неправомерно по Общата селскостопанска политика.  Това ще стане по т. нар. процедура за уравняване на сметките, научи Agronovinite.com от Дирекцията по селскостопанска политика в Брюксел.

Тъй като някои от тези суми вече са възстановени от държавите-членки, реално в общия бюджет трябва да бъдат възстановени общо € 227.0 милиона. Връщането им се налага, тъй като не са спазени правилата на ЕС, или пък процедурите за контрол на селскостопанските разходи са били нарушени.

Суми ще възстановяват 14 държави-членки: Белгия, Чехия, Германия, Ирландия, Гърция, Испания, Литва, Унгария, Малта, Полша, Португалия, Словения, Словакия и Обединеното кралство. Най-значителните индивидуални корекции са:

–    € 83,600,000 начислени на Гърция заради несъответстващо намаляване на минималната доходност на сушеното грозде;

–    € 79,900,000 ще връща Полша за несъответствия в първоначалните заявления и одобрените бизнеспланове за полупазарните мерки;

–    € 24.0 милиона са дължими от Гърция заради нарушения при изплащането на премии за животновъдство;

–   € 10,3 милиона ще връща Великобритания за допуснати слабости при идентификацията на животните и при направените на място проверки във връзка с изплащането на субсидиите за животновъдство.

Държавите-членки отговарят за управлението на повечето плащания по Общото селскостопанска политика  главно чрез своите разплащателни агенции. Те отговарят за контрола, например при получаването на директните плащания от земеделските производители. Комисията извършва над 100 проверки всяка година, за да се увери, че контролът, упражняван от държавите-членки, е достатъчно стриктен.  При нарушения ЕК има право да поиска възстановяване на средствата.

Споделете.

Коментирайте

Close