Зърнопроизводителите поискаха данъчни облекчения за инвестиции

0

Данъчни облекчения за инвестиции, увеличение на националните субсидии, регламент за стимулиране на комасацията и държавна подкрепа при застраховането на селскостопанска продукция предлагат от Асоциацията на зърнопроизводителите в България. Пакетът от мерки е представен в проекта за стратегия за развитие на земеделието 2014-2020 г., която ще бъде обсъдена в аграрното министерство в края на седмицата.

Зърнопроизводителите настояват корпоративният данък да се преотстъпва при инвестиции в селското стопанство. При изплащане на европейските субсидии той да бъде изцяло премахнат, предлагат те.

Пакетът от данъчни мерки има за цел да стимулира инвестициите в нови технологии, а това би направило българските производители по-конкурентни, коментира пред Farmer.bg председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов.

Фермерите предлагат държавата да увеличи националните субсидии за сектора, както и да се въведат дълго отлаганите преференции за горивата. това може да стане като държавата покрие част от акциза, по примера на останалите европейски държави.

Крайно наложително де а се въведат работещи нормативни уредби за стимулиране на комасацията, подчертават от бранша. „Без окрупняване на земята трудно могат да се прилагат промени и в поливното земеделие, чието възстановяване е крайно належащо”, коментира председателят на Асоциацията на собствениците на земеделски земи Борислав Петков. На същата позиция е и Христо Цветанов, председател на Асоциацията на земеделските производители. Според него без окрупняване на малките стопанства производителите трудно биха могли да се възползват и от европейските субсидии.

В програмата за развитие на селските райони след 2014 г. се предвиждат значителни средства за реконструкция и създаване на нова водна инфраструктура. За да могат тези пари да се усвоят, фермерите искат облекчен достъп до краткосрочни кредити. Браншовиците предлагат да се възстановят и кредитните кооперации, действащи на взаимоспомагателен принцип.

Липсата на държавна подкрепа при застраховането на селскостопанска продукция е другият проблем, който според фермерите трябва да намери бързо решение, посочва Farmer.bg. Добър пример в това отношение е американската система на застраховане срещу бедствия. Тя обаче изисква хората да обявят доходите си поне за пет години назад, така че при провал на реколтата застрахователите да изчислят размера на щетата.

Браншът предлага и пакет от спешни мерки срещу кражбите на земеделска продукция, които през последните години нарастват. Нужни са промени в законите за опазване на селскостопанското имущество и земеделската продукция, чиито разпоредби не са изменяни от 50 години насам, подчертават зърнопроизводителите. Те предлагат и решение как да се преодолеят бюрократичните пречки за развитието на бизнеса, особено при усвояването на евросредствата. Един от вариантите е аграрното министерство да подготви мобилни групи от експерти, които на място да консултират фермерите.

Споделете.

Коментирайте

Close