InVigor_Promo

Изхвърляме 700 000 тона храна годишно

1

Всяка година в България се изхвърлят над 700 000 тона храна, въпреки че всеки четвърти сънародник живее в нужда, показват данни на Организацията по прехрана и земеделие към ООН.

В световен мащаб ежегодно се пропиляват 1,3 милиарда хранителни продукти, показват данните на ООН. На фона на тези разхищения, един на всеки седем души заспива гладен, а 20 000 деца на възраст до 5 години, умират всеки ден от недохранване.

Изчисленията на Организацията по прехрана и земеделие към ООН показват, че близо 40 на сто от цялото потребление на храна в света се похабява и се изхвърля на боклука. Причина за пилеенето на ресурси е неправилната консумация, смятат експертите.

„Хората използват много повече пакетирана храна, не гледат количествата. Те не винаги могат да планират дали ще вечерят вкъщи, или не, което налага изхвърляне на готова храна”, обясни Марина Стефанова, която е част от Българска мрежа на Глобалния договор на ООН.

Заради лошото планиране, търговските вериги също пилеят хранителните продукти. Те изхвърлят от складовете си хиляди тонове храни с изтекъл срок на годност. Ако те са били използвани навреме, биха могли да изхранят хиляди гладни.

Вина за пилеенето на храна имат и земеделските производители, които невинаги съхраняват добре произведените продукти.

България ще отбележи Световния ден на околната среда на 5 юни с образователна кампания в 46 училища и 63 компании от различни сектори на икономиката. Инициативата е на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН и е под надслов “Мисли. Храни се. Пести”.

loading...
Споделете.

1 коментар

Коментирайте

Close