Овцевъдство

Затварят ли научните институти в Костинброд и Стара Загора?

Държавата възнамерява да затвори Института по животновъдни науки – Костинброд и Земеделския институт в Стара Загора, това стои зад намеренията за изваждане на двата научни института от структурата на Селскостопанска академия, маскирани като „реформа в ССА“, съобщиха пред Agronovinite.com учени от двете структури. Следващата седмица предстои да бъде взето окончателно решение за съдбата на двата института, като това, според ръководствата им, се прави на тъмно и без да е подлагано на обсъждане и дебати.

Днес академичният състав на Института по животновъдни науки – Костинброд излезе с декларация против намеренията за затваряне на научната структура. „Обезпокоени сме от изразяваните напоследък все по-явни идеи и намерения за изваждане на Института от структурата на ССА. Подготвя се тихомълком поредната псевдореформа, която ще доунищожи животновъдната ни наука. Надявахме се, че са отминали времената „няма институт – няма проблем“, но изглежда това са вижданията на някои за реформата на ССА“, се казва в документа, подписан от целия академичен състав.

Институтът по животновъдни науки – Костинброд е с 65-годишна история. Създаден е през 1950 г. с постановление на Министерския съвет и за негова база се определят фермите на тогавашния Районен кооперативен съюз и на Централната опитна станция по птицевъдство. През 1951 година на института са предоставени земите на бившия Конезавод – Божурище, а по-късно – филиалите в Златуша, Петрохан и базата в гр. Лозница, Разградско. Институтът е единственият в страната, чийто академичен състав работи само в областта на животновъдството. В него работят 31 учени. Обучил е 160 докторанти, сред които 50 чужденци. В момента институтът има най-много програмни акредитации за обучение на докторанти в системата на ССА по 7 докторски програми.

Институт по животновъдни науки - Костинброд
Институтът по животновъдни науки – Костинброд е с 65-годишна история

В института са обхванати всички направления в животновъдството: говедовъдство, овцевъдство, коневъдство, свиневъдство, птицевъдство, зайцевъдство и пчеларство. Хабилитирани учени от тези направления, съвместно с тези по хранене на селскостопанските животни и технология на фуражите, физиология и биохимия, генетика, репродукция, качество и екология на животинската продукция и техните специализирани лаборатории оказват методична и практическа помощ на браншови организации и на фермери за постигане на по-висока ефективност и конкурентност в тяхната дейност. Някои от работните колективи и лаборатории са единствени в системата на ССА.

„Изваждането на Института по животновъдни науки – Костинброд от системата на ССА би било погрешна стъпка, тъй като този институт е не само с възможности за комплексни изследвания, но и за трансфер на научни продукти от фермата до трапезата на потребителя, чрез обучение на фермери, консултантска, издателска и други дейности.

В никоя държава, дори и развиваща се, не се пристъпва към реформи чрез ликвидиране на научен потенциал и то в сектор, свързан с прехраната и с възможности за конкурентно производство на качествена, здравословна и екологична животинска продукция. Резултат, близък до този на ликвидиране, с успех може да се постигне и чрез прикачването на института към друга организация, чиято основна работа не е научноизследователската дейност“, се казва още в декларацията на академичния състав.

От института настояват предложенията за реформи в ССА да бъдат обявени публично. „Категорично считаме, че мястото на Института по животновъдни науки – Костинброд е в системата на ССА. При общ брой от 602 учени в ССА, броят на учените в областта на животновъдството и в момента е оскъден – 12%, като почти половината от тях (45%) работят в Института по животновъдни науки – Костинброд. При намерения той да бъде още редуциран е невъзможно Република България да има просперираща животновъдна наука„, завършва писмото на ръководството на института, адресирано до председателя на Парламента Цецка Цачева, до премиера Бойко Борисов, председателя на Комисията по земеделие и храни към Народното събрание Румен Христов, до земеделския министър Десислава Танева, министъра на финансите Владислав Горанов, председателя на Селскостопанска академия проф. Тотка Трифонова, областния управител на Софийска област Росица Тодорова и до кмета на община Костинброд Милен Димитров.

До същите държавници, институции, до областния управител на Стара Загора Георги Ранов и до кмета на Стара Загора Живко Тодоров е адресирана декларацията против закриването и на още една значима научна структура – Земеделския институт в Стара Загора. Тя е подкрепена от браншовите организации в животновъдния сектор като Асоциацията за развъждане на Черношарената порода в България (АРЧШПБ)- Добрич, Българска национална асоциация за развитие на биволовъдството (БНАРБ) – Шумен, Национална овцевъдна асоциация, Асоциация за развъждане на тънкорунни овце в България – Шумен, от Асоциацията на българските биволовъди и др.

Земеделски институт - Стара Загора
В Земеделския институт – Стара Загора е поставено началото на животновъдната наука в България

„Масовите съкращения във водещите институти и намеренията за безумни реформи, свързани с изваждане от състава на Академията на основния институт по животновъдство – Земеделски институт – Стара Загора, според нас не могат да бъдат пътя за постигане на конкурентноспособно и устойчиво животновъдство и земеделие.Нашата дейност е тясно свързана със Земеделски институт – Стара Загора. Днес успеха от дейността на развъдните организации е зависим във висока степен от използването на приложната наука. Някои от дейностите като генетичното оценяване на животните, оптимизация на селекционния процес и др. са невъзможни без използване на електронни бази от данни и сложни математични модели и научни подходи, за които капацитет и опит има единствено този институт“, се казва в декларацията на браншовите организации в животновъдството.

Земеделският институт в Стара Загора води началото си от Депото за добитък край Стара Загора, създадено през 1898 г. Наследник е на първия институт по животновъдство, създаден с указ на цар Борис ІІІ от 16.02.1942 г. Така в института е поставено началото на животновъдната наука в България. През 1990 г. екип на института внедрява система за оценка генетичната стойност на кравите и биците от националната популация по продуктивните и линейно-описателни признаци, според методичните постижения в страните с развито говедовъдство.

Земеделски институт е обособен като резерват за съхранение и подобряване на българските говеда, овце, зайци и птици, като целта е чрез прилагането на съвременни методи на селекция да бъде генериран нов потенциал за ефективно генетично структуриране на популациите. В Института се съхраняват стада от породите говеда – Българско кафяво, Българско черношарено и Симентал, както и от породите овце – Ил дьо франс, Шароле, Тракийска тънкорунна и Местна старозагорска. Основната дейност на Института е съхраняване на генофонда на породи говеда, овце и птици.

От 2002 г. в института започва промишлено отглеждане на зайци бройлерен тип с внос от Италия на 600 майки от породите Бял новозеландски и Калифорнийски. В процес на създаване са изходни линии кокошки от трите продуктивни направления – яйценосно, бройлерно и общоползвателно, както и изходни линии за получаване на бройлерни пуйчета. Отглежданите в Земеделски институт елитни животни говеда, овце, птици и зайци са използвани за създаването на стотици частни стопанства на територията на цялата страна.

„Учените в Земеделски институт – Стара Загора са нашата методическа опора в основните и ключови дейности на перманентната ни работа. По този начин ли ще се развива конкурентноспособно животновъдство – без наука, с методи, които доказано са неефективни?“, подчертават браншовите организации в декларацията си настояват за публичност на предложенията в посока ускорено развитие на животновъдството. Авторите на документа настояват Земеделски институт – Стара Загора да остане в състава на Селскостопанска академия.

Учените от Земеделския институт – Стара Загора също изпратиха открито писмо, в което се казва: „С нескрито безпокойство колектива на Земеделски институт-Стара Загора посреща умишлено прикритите действия, водещи до отделянето на института от състава на ССА и присъединяването му към Тракийския университет – Стара Загора. Този проблем има дълга история, още от времето, когато бе пребазиран Институтът по зоотехника и ветеринарна медицина от София в Стара Загора. До ден днешен всички опити да се интегрира Земеделския институт в Тракийския университет (ТУ) са неуспешни поради икономическото и идейно безсмислие на подобен проект.

Първата важна причина е финансова , поради коренно различните принципи на финансиране на учебната и приложната научноизследователска дейност. Това означава не интегриране в ТУ, а преминаване към ликвидация поради липса на средства. Всички останали причини е безмислено да бъдат обсъждани, тъй като те отпадат автоматично след ликвидацията на една от причините за възникването им. Трябва да отбележим и най-важния факт, че ние сме запознати със становището на ръководството на Тракийския университет, което е против подобна интеграция.

Не можем да скрием нашето дълбоко учудване относно факта, че отговорни лица подготвят задкулисно подобни действия, които да доведат до ликвидацията на водещия животновъден институт в страната. Това е единственият институт в системата, привлякъл средства от специализирани фондове над 1 800 000 лв. в последните 4 години, които е използвал успешно за модернизиране на научната методология чрез внедряване на иновативни научни технологии, повечето, от които се срещат в 3 до 6 развити научни Европейски центрове.

Институт, който постоянно увеличава приходите от предлагани научни, научно приложни и технически услуги на животновъдната практика, от които има не само приходи, но и истински икономически ефект от тази дейност, измерима с нарастващата конкурентноспособност на ползвателите на научните технологии и общественополезно развитие на сектора животновъдство.

Институтът е успешно интегриран с водещи научни центрове в Европа, благодарение, на което вече има внесен проект по програма Хоризонт 2020 за 3 000 000 милиона евро и ще допринесе за въвеждането на иновативни методи за оценяване на технологичните качества на млякото, водещо до увеличаване икономическата ефективност на секторите млекопреработка и млекопроизводство“, се посочва в протестното писмо на института.

„И след като е оценен най-високо, вместо да бъде направен център, той изведнъж става ненужен за ССА. Ние не можем да намерим логика на подобни действия и можем да ги определим само като злонамерен опит да се нанесе непоправима щета върху селскостопанската наука и земеделие. Другото име на подобни действия можем да определим само като некомпетентност“.

За Екатерина Терзиева

Вижте също

Овце агне

Субсидиите по обвързаното подпомагане за животни ще бъдат изплатени до 9 февруари

Субсидиите по обвързаното подпомагане за животни ще бъдат изплатени до 9 февруари, съобщиха днес от Държавен фонд "Земеделие". Забавянето идва от късното приключване на приема на заявления за Кампания 2023

2 коментари

  1. Симеон Данов

    Възпитаник съм на ВИЗВМ-Ст.Загора./Днешният Тракиски унв.Свидетел бях на разформироването на ТКЗС и създаване на АПК.Отам започна краха на бълг.животновъдство.Мегаломанията на ,,партийните другари,,разби всичко,отчужди хората от селският труд,застави ги да мигрират по грдовете,за да търсят по висок стандарт на живот.Паралелно с това се правеше реконструкция на всички помощни служби/ветеринарна и др./Животновъдството е на кота 0.Предстой изхвърлянето и на 1000 частно практикуващи ветер.лекари.Тия,който гоним 60,къде ще вървим и как ще се преструкторираме и дай боже пенсионираме.Агонията няма ,защо да продължава,това не е живот.Със закриване на институтите се слага кръст на всичко.Бог да прости!

  2. Петър Якимов

    В последните години на демокрацията бе пречупен гръбнакът на животновъдството (по много причини).Сега е ред и на главата Докато умните умуваха лудите лудуваха!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *