Вкуси България със SlowTours.bg

Кирил Домусчиев взима на концесия и порт “Бургас Запад”

0

Бизнесменът Кирил Домусчиев ще вземе на концесия и порт “Бургас Запад”, разреши в петък Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Контролираното от него дружество “БМФ Порт Бургас” поема пристанищния терминал незабавно, е решението на КЗК.

Това е втора концесия на пристанище Бургас, в която участва Параходство “Български морски флот” (БМФ). През юни 2011 г. дружеството концесионира пристанищния терминал “Изток 2А” за 35 години срещу инвестиции от 100 млн. евро и поемане на изплащането на заема към Японската банка за развитие.На 1 март тази година правителството на ГЕРБ в оставка пък скоростно даде на единствения кандидат “БМФ Порт Бургас” и пристанищния терминал “Запад” за 35 години срещу инвестиции от 34.8 млн. лв.

Основният предмет на концесията на порт “Бургас Запад” е задължението на концесионера да управлява пристанищните услуги по обработка на товари и поща, както и морско-технически услуги, за извършването, на които се изисква ползване на пристанищна територия и съоръжения.

Анализът на КЗК показва, че планираната концесия не би променила съществено пазарното статукво и не притежава потенциал за застрашаване на ефективната конкуренция.

Споделете.

Коментирайте

Close