Вкуси България със SlowTours.bg

Край на ограниченията за вятърните централи и фотоволтаиците

0

Прекратяват се плановите ограничения на производството на вятърните и фотоволтаичните централи, кито през последните два месеца се налагаха всеки ден. Заповедта е на служебния икономически министър Асен Василев и е изпратена до Електроенергийния системен оператор (ЕСО), съобщава “Капитал daily”.

Рестрикциите бяха наложени заради дисбаланса между производство и потребление на електрическа енергия. Другите мотиви бяха намаленият експорт на ток и свитото вътрешно потребление. Ограничението беше в размер на 40% от мощностите, присъединени към електроразпределителните дружества.

През първото тримесечие на годината износът е намалял с 22,5%, в сравнение със същия период на миналата година. Потреблението пък е спаднало с над 13 на сто.

Собственици на ВЕИ централи бяха обвинени от служебния министър Василев, че декларират работа на мощностите от 32 часа в денонощието.

Налаганите до момента ограничения бяха на ръба на закона, тъй като изкупуването на енергия от възобновяеми енергоизточници е задължитено.

Голяма част от собствениците на “зелени” мощности в момента водят дела среще ЕСО. Мнозина от тях бяхха изправени пред фалит, заради въведените такси за достъп до мрежата.

Споделете.

Коментирайте

Close