Вкуси България със SlowTours.bg

Мрежа за насърчаване на биофермите стартира в Пловдив

0

Международна мрежа за насърчаване на биофермите ще бъде създадена у нас, решиха участниците в международната конференция „Биологично производство – предприемачество и мениджмънт“ по време на изложението „Агра 2013“  в Международен панаир Пловдив.

Целта на тази мрежа е да бъде стимулиран бизнесът да инвестира в сектора и да се обменят добри практики за маркетинг на биопродукти, обясни доц. Мариана Иванова, заместник-ректор на Висшето училище за агробизнес и развитие на регионите (ВУАРР), което бе съорганизатор на конференцията.

„Швейцария е известна с часовниците, Германия – с „Мерцедес“, а за България запазена марка трябва да станат чистите храни. Това е нашата ниша на световния пазар, защото човекът не може да оцелее без тях“, бе категоричен ректорът на ВУАРР доц. д-р инж. Димитър Димитров. Трябва да  подкрепяме всички, които работят за създаването на екологични продукти, защото този бранш ще бъде все по-силен и важен фактор в икономическото развитие на страната, добави той.

Броят на биологичните оператори нараства с 30% годишно, посочи доц. д-р Владислав Попов, ръководител на Агроекологичния център към Аграрния университет в Пловдив, който е партньор в организирането на Специализираната изложба за биологично растениевъдство и животновъдство „БиоАгра“ в рамките на Международната селскостопанска изложба. Според  Попов новата тенденция в сектора е създаването на регионални кооперативи, които помагат на производителите да бъдат по-конкурентни на пазара.

В Пловдив вече се работи за основаването на нов клъстер за земеделие и хранителни технологии с името „Агрофудтех“, съобщи председателят на Общинския съвет в града арх. Илко Николов при откриването на конференцията. „Той ще представлява високотехнологичен парк, в който ще има компании, производители на биопродукти, лаборатории, консултантски център, логистичен център, информационен център за стандарти, звено за координация на научни разработки за нови сортове, породи и методи, метеорологичен център и станция за борба срещу градушки. В клъстера ще се включат няколко общини  и различни сдружения“, поясни арх. Николов.

За активното развитие на най-модерния отрасъл на селското стопанство помага и изложението „БиоАгра“, което събира производители, научни институти и неправителствени организации, а тази  връзка е изключително важна за напредъка на бранша, коментира  доц. Владислав Попов.

Посетителите на „Агра 2013“ видяха биомед, биовино, биозърно, биохляб и други екологично чисти продукти, създадени в България. Над 420 директни и представени изложители от 20 държави демонстрираха модерни технологии, техника и оборудване за селското стопанство.

Споделете.

Коментирайте

Close